Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Borrell: Szerbia mihamarabb igazodjon az EU politikájához!

2022.05.17
08:30
2022.05.17
08:37
Forrás
Tanjug
Szerbia a lehető leghamarabb igazodjon az Európai Unió kül- és biztonságpolitikájához - erre szólította fel a balkáni országot tegnap Josep Borrell.

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője továbbá azt is kéri, hogy vezessen be szankciókat Oroszország ellen, ahogyan azt az EU és más nyugat-balkáni országok is megtették. Megértik a fennálló nehézségeket, és értékelik azt a tényt, hogy az ENSZ közgyűlésén Oroszország ellen szavaztak, mégis a tag-, illetve a leendő tagországoknak teljes mértékben meg kell felelni az EU külpolitikájának - hangsúlyozta Borrell.

A főbiztos azt is elmondta, hogy az EU még nem jutott megállapodásra az Oroszország ellen bevezetendő hatodik szankciócsomag kapcsán, valamint, hogy még mindig nincs egyetértés az orosz olajimport javasolt tilalmával kapcsolatban.

Borell kitért a Nyugat-Balkán békítésének szükségességére is. Az Észak-Macedónia és Albánia Európai Unióhoz való csatlakozásáról szóló tárgyalások sürgős megkezdésére szólított fel sajtótájékoztatóján. Szerbia és Koszovó kapcsán azt mondta, mindenképp ki kell köztük építeni a bizalmat.

Szerbia
Európai Unió
EU
Josep Borrell

Most

21:35

Waldorffeszt Zebegényben

Emberközpontú oktatási módszer, amely elsősorban a gyerekek gyakorlati, kreatív és szociális képességeik fejlesztésére koncentrál - ez a Waldorf-pedagógia.
18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű