Ugrás a tartalomra

Börtönbüntetést kaptak egykori magas rangú politikusok Észak-Macedóniában

2021.07.26
19:20
2021.07.26
19:25
Jelenleg is folyik több vádlott ügye, köztük Nikola Gruevszkié is.

Több politikust elítéltek Észak-Macedónában, mások mellett a szkopjei parlament volt elnökét is. A bírósági ítélet szerint több magas rangú politikusokról beigazolódott, hogy szerepük volt a szkopjei parlament elleni 2017-es támadásban. Trajko Veljanoszki egykori házelnököt hat év börtönre ítélték, és ugyanekkora büntetést róttak ki Vladimir Atanaszoszki egykori vezető hírszerzőnek is. Továbbá hat év és három hónap börtönt kapott Mile Janakieszki volt közlekedési, valamint Szpiro Risztovszki egykori munkaügyi és oktatási miniszter a nemzetbiztonság veszélyeztetése miatt. Az ítélet szerint a férfiak segítettek abban, hogy a tiltakozó tömeg be tudjon törni a parlamentbe.

A jobboldalt támogató tüntetők azt követően hatoltak be a szkopjei épületbe, hogy a szociáldemokraták és az albán kisebbségi pártok új, egy albán nemzetiségű házelnököt választottak meg anélkül, hogy erre felhatalmazást kaptak volna. A parlament elleni támadással összefüggésben több embert is elítéltek, 2018-ban már heten összesen 81 év letöltendő börtönbüntetést kaptak. Jelenleg is folyik több vádlott ügye, köztük Nikola Gruevszki volt miniszterelnöké.

Észak-Macedónia
tüntetés
ítélet
t

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.