Ugrás a tartalomra
Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Börtönbüntetést kaptak egykori magas rangú politikusok Észak-Macedóniában

2021.07.26
19:20
2021.07.26
19:25
Jelenleg is folyik több vádlott ügye, köztük Nikola Gruevszkié is.

Több politikust elítéltek Észak-Macedónában, mások mellett a szkopjei parlament volt elnökét is. A bírósági ítélet szerint több magas rangú politikusokról beigazolódott, hogy szerepük volt a szkopjei parlament elleni 2017-es támadásban. Trajko Veljanoszki egykori házelnököt hat év börtönre ítélték, és ugyanekkora büntetést róttak ki Vladimir Atanaszoszki egykori vezető hírszerzőnek is. Továbbá hat év és három hónap börtönt kapott Mile Janakieszki volt közlekedési, valamint Szpiro Risztovszki egykori munkaügyi és oktatási miniszter a nemzetbiztonság veszélyeztetése miatt. Az ítélet szerint a férfiak segítettek abban, hogy a tiltakozó tömeg be tudjon törni a parlamentbe.

A jobboldalt támogató tüntetők azt követően hatoltak be a szkopjei épületbe, hogy a szociáldemokraták és az albán kisebbségi pártok új, egy albán nemzetiségű házelnököt választottak meg anélkül, hogy erre felhatalmazást kaptak volna. A parlament elleni támadással összefüggésben több embert is elítéltek, 2018-ban már heten összesen 81 év letöltendő börtönbüntetést kaptak. Jelenleg is folyik több vádlott ügye, köztük Nikola Gruevszki volt miniszterelnöké.

Észak-Macedónia
tüntetés
ítélet
t

Most

20:36

Megéri most építkezni?

A vártnál is nagyobb mértékben drágultak az építőanyagok. Az építkezések átlagos anyagköltsége a szakemberek szerint január óta összességében mintegy 20 százalékkal nőtt, de egyes kategóriáknál az áremelkedés elérte a 30, sőt az 50 százalékot is.
19:35

Nincs élet a Sajóban, lényegében kihalt a folyó

Három hónapja ömlik a szennyezett bányavíz Szlovákiában a Sajó folyóba. A feljelentést megtették, a rendőrség nyomoz, de a folyó élővilágát súlyosan mérgező bányavíz még nagyobb mennyiségben ömlik, mint februárban.
19:32, Frissítve: 19:47

Eltévedt lövedékek

Baráth László Eltévedt lövedékek című könyvét mutatták be a Szabadkai Városi Könyvtárban.
18:40, Frissítve: 19:08

Bombariadók egész Belgrádban

Miután több belgrádi általános- és középiskolában volt bombariadó reggel, délutánra már arról szóltak a fenyegető üzenetek, hogy ismeretlen tettesek bombákat helyeztek el a belgrádi hidakon, bevásárlóközpontokban, az állatkertben, éttermekben is.

Népszerű