Ugrás a tartalomra
Tanjug/Milos Milivojevic

A bosnyák föderáció Szerbia hatodik külkereskedelmi partnere

2022.11.24
14:50
2022.11.24
16:06
Forrás
Pannon RTV
Bosznia-Hercegovinával egyre nagyobb Szerbia kereskedelmi kapcsolata, a bosnyák föderáció Szerbia hatodik külkereskedelmi partnere.

Aleksandar Vučić szerb államfő Milorad Dodikkal, a Boszniai Szerb Köztársaság elnökével és a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagjával, Željka Cvijanovićtyal folytatott megbeszélésen konkretizálták a Donja Gradina-Jasenovac-i emlékközpont felépítésének javaslatát. Vučić a megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón az uniós csatlakozási folyamatot érintő egyre keményebb brüsszeli követelésekről és a koszovói KM rendszámtáblák körüli vitáról, és az azt követő megegyezésről is beszélt.

Tanjug/Milos Milivojevic

Készek állunk több tízmillió eurót befektetni a Boszniai Szerb Köztársaságban, mondta Aleksandar Vučić. Nagy kihívások állnak előttünk, szeretnénk hozzájárulni a Bosznia-Hercegovinán belül uralkodó jobb állapotokhoz, és jobban megérteni egymást, üzente Željka Cvijanović. A nemzetközi tényezők további nyomást gyakorolnak Szerbiára és a Boszniai Szerb Köztársaságra, erre Milorad Dodik mutatott rá. A Boszniai Szerb Köztársaság elnöke megköszönte Aleksandra Vučićnak azt a támogatást, amelyet Szerbia a Boszniai Szerb Köztársaságnak nyújt, és hogy a választások után Bosznia-Hercegovinán kívül, éppen Szerbiában tartják az első munkatalálkozójukat. Fontos, ahogy Dodik mondta, hogy Szerbia elnöke tudja, hogy a szerb entitás veszélyben van, hiszen több mint 83 hatáskört vontak meg tőle. A probléma kapcsán Prištináról is beszélgettek, mert naivitás azt hinni, hogy a problémák nem függnek össze, tette hozzá Dodik.

Elégedett vagyok, hogy megőriztük a békét népünk számára, mondta Aleksandar Vučić, arra a kérdésre válaszolva, hogyan kommentálja a rendszámtáblákról szóló brüsszeli megállapodást.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „A KM rendszámtáblák maradnak, és fennmaradnak, mivel más megnevezésű szerb jelzésű koszovói táblák de facto nem is léteznek, mint tudják. Csak az Ibar folyótól délre léteznek a KM táblák. A KM táblákat illetően, ami az újonnan bejegyzett autókat illeti, ezekből nagyjából 90 van évente, ami pedig a hosszabbítást illeti, az normálisan megy tovább, ezzel kapcsolatban sehol nincs semmilyen kötelezettség.”

Tanjug/Milos Milivojevic

Vučić kiemelte, a szerbek egyértelműen megfogalmazták a koszovói intézményekbe való visszatérésük feltételét, ez pedig a Szerb Községek Közösségének létrehozása. A szerb államfő újságírói kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy Brüsszel újabbnál újabb követeléseivel folyamatosan akadályozza Szerbia uniós csatlakozási folyamatát. A legutóbbi ajánlásában az Európai Parlament ismételten az Oroszország elleni szankciók bevezetését követeli Szerbiától.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Ne gondolják, hogy csak a szankciók bevezetéséről van szó. Mivel tudom, hogy a nyilvánosság egy része, akik fegyelmezni szeretnék Szerbia elnökét és kormányát, meg akarja magyarázni, hogy sürgősen be kell vezetnünk a szankciókat, mert ez az ország legjobb érdeke, minden más az téves álláspont, rossz politika Szerbia számára, és végül az európai felé tartó út nélkül maradunk. De átugrották, nem olvasták fel azt a részt önöknek, és az egész nemzetnek, amely az Európai Parlament ajánlásában szerepel, hogy el kell ismernünk a független Koszovót.”

Tanjug/Milos Milivojevic

A szerb államfő Szerbia és a Boszniai Szerb Köztársaság további együttműködése kapcsán kiemelte, szó esett különféle infrastrukturális projektekről és útépítésekről is, többek között arról, hogy most jelentős pénzeszközöket fordítanak a Rača-Bijeljina autópálya-építésére.

Bosznia-Hercegovina
Milorad Dodik
Boszniai Szerb Köztársaság
Aleksandar Vučić
Željka Cvijanović

Most

15:18

Méz és bor

Ezzel a címmel pénteken délután kiállítás nyílt Óbecsén a Than Emlékházban. A jövő hét végéig nyitva tartó tárlaton méhészeti és borászati eszközöket láthat a közönség.
12:50, Frissítve: 14:05

Karácsonyi vásár Palicson is

Karácsonyi vásárt tartottak a Palics Magyar Művelődési Egyesület székházában. Az eseményen kézműves portékák, gyermekruhák, és illóolajok is megtalálhatók voltak. A szervezők a legkisebbekre is gondoltak, őket kézműves foglalkozás várta.

Népszerű