Ugrás a tartalomra

Bosznia-Hercegovina tagjelölt országa lett az EU-nak

2022.12.15
20:26
Forrás
MTI
Az Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozóján megadta a tagjelölti státuszt Bosznia-Hercegovinának - közölte Barend Leyts, az Európai Tanács elnökének szóvivője Twitter-üzenetben.

A tagállami állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács a tagjelölti státusz megadását Bosznia-Hercegovinának annak ismeretében adta meg, hogy az ország a jogállamiság megerősítése érdekében megtette az Európai Bizottság ajánlásában meghatározott lépéseket, köztük a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem, a migráció kezelése és az alapvető jogok biztosítása érdekében.Az uniós bővítés során nagy hangsúlyt kapnak a jogállamiság, az alapvető jogok, a gazdasági fejlődés és a versenyképesség, a demokratikus intézmények megerősítése és a közigazgatás területén végrehajtott alapvető reformok.Az uniós tagállamok általános ügyekkel foglalkozó miniszterei kedden azzal indokolva javasolták az uniós állam-, illetve kormányfőknek Bosznia-Hercegovina tagjelölti státuszának megadását, hogy az európai uniós integráció fontos lépését jelentő döntés határozott üzenetet küld az EU bővítés iránti elkötelezettségéről. Az unió bővítési politikája a kontinens békéjének, jólétének, biztonságának, stabilitásának és a demokráciának a záloga - írták.Az Európai Bizottság bővítési döntéscsomagjának részeként azzal a feltétellel tett ajánlást a nyugat-balkáni ország tagjelölti státuszának megadására október közepén, hogy Bosznia-Hercegovina lépéseket tesz a demokrácia, az állami intézmények működőképessége, a jogállamiság, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén, valamint a média szabadságának megerősítésére és a migráció hatékonyabb kezelésére.

Szerbia mellett Albánia, Észak-Macedónia, Montenegró és Törökország is tagjelölt státusszal rendelkezik. Az utolsó bővítés 2013-ban volt, amikor Horvátország lett teljes jogú tagja az EU-nak.

Európai Unió
Bosznia-Hercegovina
tagjelölt
tagjelölt ország

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.