Ugrás a tartalomra

Bosznia-Hercegovinába látogatott Aleksandar Vučić

2020.01.29
11:55
2020.02.28
17:57
Forrás
Pannon RTV
Iskolát, egészségügyi intézményt, múzeumot és gyárakat látogatott meg Aleksandar Vučić szerb államfő szerdán Bosznia-Hercegovinában.

A Mrkonjić Grad-i és drvari látogatás alkalmával a köztársasági elnök kiemelte: a két, főként szerbek lakta várost Belgrád eddig is támogatta, és ez a jövőben is így lesz. Mrkonjić Gradban a szerb elnök két iskolát látogatott meg Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina háromtagú államelnökségének szerb tagja, valamint Željka Cvijanović, a boszniai Szerb Köztársaság elnökének társaságában. Kiemelte, nem kell mindenkinek egyetemre mennie, egy szakma elsajátítását követően már munkába lehet állni. Vučić arról beszélt, hogy egyesek meg akarják osztani a szerb nemzetet és az egyházat is szét akarják szakítani, ezért össze kell fogni.
„Amikor azt mondjuk, hogy csak szeretnénk, ha jogunk lenne ugyanahhoz a nemzethez tartozni, mindig azt mondják, valakinek valamiért útban vagyunk, hogy olyat kérünk, ami nem a miénk. Élhetünk különböző országokban, de mi ugyanaz a nemzet vagyunk, nem testvéri nemzetek vagyunk, hanem ugyanaz a szerb nemzet vagyunk, éljünk bárhol is.”

Az iskoláknak az elnök 100-100 könyvet ajándékozott a magánkönyvtárából, hogy ezzel is segítse a fiatalok oktatását. A boszniai Szerb Köztársaságban élők megsegítésére a szerbkormány az elmúlt két évben 32 millió eurót különített el. Ebből az összegből egyebek mellett iskolákat és egészségügyi intézményeket újítottak fel. Vučić a többségében szerbek lakta Drvart is meglátogatta. Felhívta a figyelmet arra, hogy körülbelül öt hónappal ezelőtt jelentette be, hogy új gyárat nyitnak.
„A tőke nem ismer határokat, a pénznek nincs határa, és ez mindenkinek jó. Amikor idejönnek, akkor itt van száz család, amely kenyérhez jutott, száz család, száz nő, aki kevésbé munkanélküli, mint korábban volt. Úgy gondolom, hogy ez mindenkinek megfelel Bosznia-Hercegovinában.”

A szerb elnök boszniai hivatalos programja végén meglátogatta a drvari Május 25-e Múzeumot, amely Josip Broz Titonak, az egykori Jugoszlávia örökös elnökének, a partizánmozgalomnak és a nagy-Jugoszláviában zajló életnek állít emléket.

Bosznia-Hercegovina
látogatás
Aleksandar Vučić

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.