Ugrás a tartalomra

A Brdo-Brioni folyamat csúcstalálkozója Szlovéniában

2021.05.17
10:37
2021.05.17
16:01
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug
Üléseznek a nyugat-balkáni vezetők a Brdo-Brioni folyamat csúcstalálkozóján Szlovéniában.

A vízumliberalizációról és az államok közötti kölcsönös kapcsolatok javításáról tovább fogunk tárgyalni - jelentette ki Aleksandar Vučić szerb államfő a nyugat-balkáni vezetők csúcstalálkozóját követően. A Szlovéniában megtartott Brdo-Brioni csúcstalálkozót horvát-szlovén közös kezdeményezésre szervezték.

Vučić kiemelte, hogy a határok változtatásának kérdése körül alakult ki nézetkülönbség a felek között. Szavai szerint vannak olyanok, akik módosítanák az országhatárokat, ám Szerbia azon az állásponton van, hogy a határokat nem szabad megváltoztatni, hiszen azokat az Egyesült Nemzetek Szervezete fogadta el. Emellett arról is beszélt, hogy reményei szerint előremozdulhat Szerbia és Horvátország viszonya.

A Brdo-Brioni folyamat egyébként egy horvát-szlovén közös kezdeményezés, amelynek célja az országok közti bizalom és megértés erősítése, illetve annak elősegítése, hogy az érintett államok mielőbb csatlakozzanak az EU-hoz.

"Ami a határt illeti, úgy látszik, hogy nem tudtunk megegyezni. Tehát ez teljesen világos, de vannak olyan dolgok, amelyek megmutatják, hogy milyen módon kellene eltörölni a határokat a régión belül, a könnyítés és az egyszerűsítés érdekében."

Brdo-Brioni folyamat
Szlovénia
Aleksandar Vučić
Zoran Milanović
Borut Pahor
Vjos Osmani

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.