Ugrás a tartalomra
TANJUG/ FOTO STA/ DANIEL NOVAKOVIC/ bg

A Brdo-Brioni folyamat csúcstalálkozója Szlovéniában

2021.05.17
10:37
2021.05.17
16:01
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug
Üléseznek a nyugat-balkáni vezetők a Brdo-Brioni folyamat csúcstalálkozóján Szlovéniában.

A vízumliberalizációról és az államok közötti kölcsönös kapcsolatok javításáról tovább fogunk tárgyalni - jelentette ki Aleksandar Vučić szerb államfő a nyugat-balkáni vezetők csúcstalálkozóját követően. A Szlovéniában megtartott Brdo-Brioni csúcstalálkozót horvát-szlovén közös kezdeményezésre szervezték.

Vučić kiemelte, hogy a határok változtatásának kérdése körül alakult ki nézetkülönbség a felek között. Szavai szerint vannak olyanok, akik módosítanák az országhatárokat, ám Szerbia azon az állásponton van, hogy a határokat nem szabad megváltoztatni, hiszen azokat az Egyesült Nemzetek Szervezete fogadta el. Emellett arról is beszélt, hogy reményei szerint előremozdulhat Szerbia és Horvátország viszonya.

A Brdo-Brioni folyamat egyébként egy horvát-szlovén közös kezdeményezés, amelynek célja az országok közti bizalom és megértés erősítése, illetve annak elősegítése, hogy az érintett államok mielőbb csatlakozzanak az EU-hoz.

"Ami a határt illeti, úgy látszik, hogy nem tudtunk megegyezni. Tehát ez teljesen világos, de vannak olyan dolgok, amelyek megmutatják, hogy milyen módon kellene eltörölni a határokat a régión belül, a könnyítés és az egyszerűsítés érdekében."

Brdo-Brioni folyamat
Szlovénia
Aleksandar Vučić
Zoran Milanović
Borut Pahor
Vjos Osmani

Most

20:58, Frissítve: 21:14

Díjazták a vajdasági tehetségeket

Kiváló vajdasági magyar diákokat, felsőoktatási hallgatókat díjaztak, és tehetség nagyköveteket kiáltottak ki Szabadkán. A díjazottak emlékplakettet, alkalmi ajándékot és az MNT által biztosított támogatást vehették át.
19:16

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.
17:34, Frissítve: 19:15

11 millió eurót kap Szerbia migrációs ügyekre

Szerbia aláírta az Európai Unióval azt a migráció rendezésére irányuló támogatási szerződést, amelynek második fázisában fejlesztik a befogadóközpontokat, a védelmi szolgáltatásokat és az oktatás elérhetőségét.
16:22, Frissítve: 17:28

Módosult a tartomány idei költségvetése

Ülésezett a Tartományi Képviselőház, amelyen a tartomány 2021-es költségvetésének módosításáról szavaztak. Napirenden szerepelt a Menekültek, kiutasított és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára nyújtott támogatási alap jelentése is.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.