Ugrás a tartalomra

Brexit-forgatókönyvek: May veresége nyilvánvalónak tűnik

2019.01.15
13:47
2019.01.15
16:56
Ha a brit parlament elfogadja a javaslatot, akkor március 29-én a britek kilépnek az EU-ból. Ha a javaslat elbukik, és ez látszik valószínűbbnek, akkor a Brexit körüli vita megint vehet pár fordulatot

A legrosszabb esetben az úgynevezett no-deal brexit következhet be, vagyis egyezség nélkül távozik London az EU-ból. Az Egyesült Királyság és az EU azonban olyan szoros a kapcsolatot ápol, hogy a hirtelen szakítás egyebek mellett a kereskedelemben, a közlekedésben és a pénzügyi szektorban is visszafordíthatatlan károkat okozna.

A no deal Theresa May szerint a skót függetlenségi törekvéseket erősítheti fel, és támogatná azokat a törekvéseket, amelyek Írországot és Észak-Írországot közelítenék egymáshoz. May veresége azonban egyelőre nyilvánvalónak tűnik. Várhatóan legalább száz konzervatív képviselő szavaz a Brexit-deal ellen, mivel azt olyan megoldásnak tartják, amely az Egyesült Királyság szuverenitását sérti.

May pedig attól is tart, hogy nem a no-deal okoz majd nagy bajt, hanem a brit parlament megbénulása, ami megakadályozza a Brexitet is, és Nagy Britannia továbbra is az EU tagja marad. Fontos lehet az is, hogy pontosan mekkora mértékben szavazzák le a képviselők a megállapodást, de alapesetben Maynek és a kormánynak lenne néhány hete előállni egy másik tervvel.

Ami biztos, hogy az alsóházban a kormánypártokon és az ellenzéken átívelve a többség el akarja kerülni a megállapodás nélküli, rendezetlen Brexitet.

Brexit
Theresa May

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.