Ugrás a tartalomra

A Brexit-megállapodásról szavaz a londoni alsóház

2019.01.15
10:56
2019.01.15
16:54
Forrás
MTI
A Brexit feltételrendszerét rögzítő 585 oldalas megállapodást több mint 500 tárgyalási nap után, a november végi soron kívüli EU-csúcson írták alá.

Ma este szavaz a londoni törvényhozás alsóháza a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodásról.

A kilépési megállapodásról a londoni alsóháznak az eredeti menetrend alapján december 11-én kellett volna szavaznia, de Theresa May konzervatív párti miniszterelnök alig 24 órával korábban januárra halasztotta a voksolást, mivel az ír-északír határellenőrzés elkerülésére szolgáló tartalékmegoldás feletti súlyos nézeteltérések miatt reménytelen lett volna a Brexit-egyezmény elfogadtatása.

A megegyezés első számú célja az, hogy 2020-ig eljussanak odáig, hogy az EU és az Egyesült Királyság között végleges megoldást találjanak a határkérdésre. Ha ez nem sikerül, akkor eldöntik, hogy meghosszabbítják-e az ilyen kérdések rendezésére szánt átmeneti időszakot. Ha a meghosszabbítás végére sem tudják megoldani, akkor jöhet a biztosíték. Ezt a biztosítékot angolul backstopnak hívják.

 

A backstop azt jelenti, hogy létrehoznak egy közös vámterületet az EU és az Egyesült Királyság között, ami lehetővé teszi, hogy Írországból ellenőrzés nélkül lehessen árukat szállítani Észak-Írországba, ugyanakkor Észak-Írország korlátozások nélkül kereskedhet Nagy-Britanniával is. Ebben az esetben Nagy-Britannia is hozzáférhet az EU-s piachoz, de be kell tartania az EU állami támogatásokra vonatkozó szabályait. Így ez a határszakasz lenne az egyetlen közös szárazföldi vámhatára az Egyesült Királyságnak és az EU-nak a Brexit után, tekintettel arra, hogy London ki akar lépni az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is.

Azonban továbbra sem tűnik valószínűnek, hogy a mai szavazáson az alsóház elfogadja a megállapodást, annak ellenére sem, hogy Theresa May hétfőn azt mondta, katasztrofális mértékben károsítaná a politikába vetett bizalmat, ha nem teljesülne a brit EU-tagság megszűnéséről hozott választói döntés, márpedig most már valószínűbb, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja marad, mint az, hogy esetleg megállapodás nélkül lép ki az EU-ból.

Brexit
szavazás
alsóház

Most

21:33, Frissítve: 07:18

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.