Ugrás a tartalomra

A Brexitről, a klímapolitikáról és a koronavírus-válság koordinálásáról tárgyalnak az EU-csúcson

2020.10.15
14:04
2020.10.15
16:41
Forrás
hvg.hu
Ma és holnap személyesen találkoznak az uniós állam- és kormányfők Brüsszelben. Orbán Viktor magyar miniszterelnök már kora délután megérkezett Belgiumba.

A csúcstalálkozó legégetőbb témája a Brexit, ugyanis január 1-ig kellene tisztázni az EU és Nagy-Britannia jövőbeni kapcsolatait.

Fontos napirendi téma a klímapolitika is. Az Európai Bizottság legfrissebb javaslata arról szól, hogy a 2050-es karbonsemlegesség elérése érdekében 2030-ig nem 40, hanem 55 százalékkal kell csökkenteni a károsanyag-kibocsátást. 

Megkerülhetetlen téma a Covid-válság, a vezetők erőteljesebb koordinációt szeretnének a tagállamok között, és tárgyalnak az utazási szabályok egységesítéséről, közös színkód alkalmazásával. 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint a csúcstalálkozó legfontosabb témája a koronavírus-járvány és az ellene való védekezés: „Megérkeztünk Brüsszelbe. Miniszterelnöki csúcstalálkozó lesz ma délutántól holnap estig. Legfontosabb téma a járvány, fertőzés, védekezés, európai koordináció. Megbeszéljük, hogyan tudnánk egymást segíteni és a védekezésben létrehozni egy európai koordinációt. Reményeim szerint kapunk jó híreket is arról, hogy mikor lesz vakcina, milyen sorrendben és hogyan lehet ahhoz majd hozzáférni, ideértve a magyarok lehetőségeit is.”

EU-csúcs
csúcstalálkozó
Brüsszel
klímapolitika
koronavírus
Brexit

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.