Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Brnabić: Európa a múltunk, Európa a jelenünk, Európa a jövőnk!

2022.05.10
10:15
2022.05.10
16:30
Forrás
Pannon RTV
Újvidéken tartották az Európa Napja alkalmából szervezett szerbiai központi ünnepséget, mivel a Duna-parti város 2022-ben Európa kulturális fővárosa. Ezen alkalomból több helyszínen is ingyenes koncertek és egyéb rendezvények várták a látogatókat.
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Az ünnepség délután kezdődött a Szabadság-téren. Az Európa Fesztiválja nevű rendezvény keretében bemutatkoztak az Európai Unió tagállamai. A látogatók megtekinthették és megkóstolhatták, amit a tagállamok készítettek nekik.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere az ünnepségen kiemelte: „Itt nem egymás mellett, hanem együtt élnek az emberek, és azt gondolom, hogy mi vagyunk a legjobb példa a térség számára, hogyan lehet sokféleségben élni, mégis úgy, hogy nem rontjuk el az egységet és a tiszta együttélést.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter rámutatott, az Unió az európai nemzetek szabadsága alapján jött létre.

„Hisszük, hogy Szerbiának és a Nyugat-Balkánnak valóban tiszta európai jövője van, mert az elkövetkező időszak egyáltalán nem lesz könnyű. Sok gazdasági, társadalmi, egészségügyi, energetikai, biztonsági vonatkozású kihívással kell szembenéznünk.”

Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-i nyilatkozatában tett javaslatot az Európai Szén- és Acélközösség létrehozására. Ez volt az alapja a mai Európai Uniónak.

Emanuele Giaufret, az EU szerbiai küldöttségének vezetője: „Ne felejtsük el, hogy 1950-ben, csak öt évvel a második világháború után, az Európai Unió mostani tagállamai független országok voltak, amelyek úgy döntöttek, hogy a háború legyőzésének egyetlen módja a szuverenitás összevonása.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Az európai út manapság fontosabb mint valaha, hangsúlyozta Ana Brnabić szerb miniszterelnök.

„Az Európai Unió Szerbia legnagyobb adományozója, befektetője és legfontosabb politikai és kereskedelmi partnere. Európa a múltunk, Európa a jelenünk, Európa a jövőnk. Egy családhoz tartozunk, ugyanazokat az értékeket valljuk, és közös jövő áll előttünk.”

Az este folyamán számos koncert várta a látogatókat a Szabadság-téren, valamint a Kreatív negyedben is.

Ana Brnabić
Miloš Vučević
Emanuele Giaufret
Jadranka Joksimović

Most

20:04, Frissítve: 21:13

Vajdasági romtemplomok nyomában

A második világháború után, a német lakosság kitelepítését követően, Vajdaságban teljesen leromboltak 33 katolikus, 28 evangélikus és 5 református templomot. Ahol megmaradtak a szakrális épületek, hívek híján, évtizedekig üresen álltak.
19:43, Frissítve: 21:09

Így épül Szerbia leghosszabb alagútja

Tavaly májusban kezdődtek meg a Fruška gora-i közúti folyosó építési munkálatai. Egy 47,7 kilométeres gyorsforgalmi útról van szó, amelyet több szakaszra bontottak. A projekt kivitelezője a kínai CRBC vállalat.
19:17, Frissítve: 21:07

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.
17:50, Frissítve: 20:20

Egy délután Arannyal

Megtartották az Egy délután Arannyal elnevezésű képzőművészeti és irodalmi versenyt az oromhegyesi Arany János Általános Iskolában. Közel 50 felsős diák, három kategóriában mutatta be Arany János munkásságát, illetve Arany és Petőfi barátságát.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.