Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Brnabić: Európa a múltunk, Európa a jelenünk, Európa a jövőnk!

2022.05.10
10:15
2022.05.10
16:30
Forrás
Pannon RTV
Újvidéken tartották az Európa Napja alkalmából szervezett szerbiai központi ünnepséget, mivel a Duna-parti város 2022-ben Európa kulturális fővárosa. Ezen alkalomból több helyszínen is ingyenes koncertek és egyéb rendezvények várták a látogatókat.
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Az ünnepség délután kezdődött a Szabadság-téren. Az Európa Fesztiválja nevű rendezvény keretében bemutatkoztak az Európai Unió tagállamai. A látogatók megtekinthették és megkóstolhatták, amit a tagállamok készítettek nekik.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere az ünnepségen kiemelte: „Itt nem egymás mellett, hanem együtt élnek az emberek, és azt gondolom, hogy mi vagyunk a legjobb példa a térség számára, hogyan lehet sokféleségben élni, mégis úgy, hogy nem rontjuk el az egységet és a tiszta együttélést.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter rámutatott, az Unió az európai nemzetek szabadsága alapján jött létre.

„Hisszük, hogy Szerbiának és a Nyugat-Balkánnak valóban tiszta európai jövője van, mert az elkövetkező időszak egyáltalán nem lesz könnyű. Sok gazdasági, társadalmi, egészségügyi, energetikai, biztonsági vonatkozású kihívással kell szembenéznünk.”

Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-i nyilatkozatában tett javaslatot az Európai Szén- és Acélközösség létrehozására. Ez volt az alapja a mai Európai Uniónak.

Emanuele Giaufret, az EU szerbiai küldöttségének vezetője: „Ne felejtsük el, hogy 1950-ben, csak öt évvel a második világháború után, az Európai Unió mostani tagállamai független országok voltak, amelyek úgy döntöttek, hogy a háború legyőzésének egyetlen módja a szuverenitás összevonása.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Az európai út manapság fontosabb mint valaha, hangsúlyozta Ana Brnabić szerb miniszterelnök.

„Az Európai Unió Szerbia legnagyobb adományozója, befektetője és legfontosabb politikai és kereskedelmi partnere. Európa a múltunk, Európa a jelenünk, Európa a jövőnk. Egy családhoz tartozunk, ugyanazokat az értékeket valljuk, és közös jövő áll előttünk.”

Az este folyamán számos koncert várta a látogatókat a Szabadság-téren, valamint a Kreatív negyedben is.

Ana Brnabić
Miloš Vučević
Emanuele Giaufret
Jadranka Joksimović

Most

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.