Ugrás a tartalomra
Tanjug/Slobodan Miljević

Brnabić: jelenleg számomra befejeződött a Jadar projekt

2022.01.18
16:30
2022.01.18
19:14
Forrás
Pannon RTV
A lítium kitermelést illetően nem történik majd semmi anélkül, hogy ezt megbeszélnénk a helyi lakossággal, az ott élő közösséggel – jelentette ki Ana Brnabić mai sajtótájékoztatóján.

Ana Brnabić miniszterelnök kijelentette, jelenleg számára befejeződött a Jadar projekt. Azt üzente, beszélni fog azzal, akivel beszélnie kell, nincs senkivel sem semmi baja. Brnabić az EU a szerbiai zöld menetrendért elnevezésű projekt kezdete alkalmából rendezett sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy mindig átláthatóan kommunikált a Rio Tinto céggel.

Tanjug/Slobodan Miljević

 A szerb kormányfő azt mondta, nem ő hozta be a Rio Tintót Szerbiába, nem adott nekik vizsgálati engedélyt, nem ő változtatta meg a bányászati törvényeket 2006-ban, hogy kizárólagos lítiumkitermelési jogot kapjanak, és engedélyt sem adott nagy átmérőjű fúrásokra. Ana Brnabić szerint kormánya örökölte ezt a projektet, és a törvényt is. A szerb kormányfő a Rio Tinto ma reggel kiadott közleményére reagált, amelyben bányászati cég a munkálatok felfüggesztéséről tájékoztat.

„Ami a Rio Tinto ma reggeli közleményét illeti, az arról szól, hogy elhalasztják a további előkészületeket, mivel nem kaptak végzést a kitermelési területről. Lejárt az a törvényes határidő, ameddig ki kellett volna adnunk nekik a végzést a kitermelési területről. Nem akartuk kiadni ezt a végzést, mivel végül is ebben állapodott meg Aleksandar Vučić államfő Gornje Nedeljice polgáraival, és a többi érintett település lakosaival. Akkor ő ígéretet tett, hogy a továbbiakig semmi sem fog történni ezt a projektet illetően. Tehát ezért nem is szerettük volna kiadni a végzést, és nem is teszünk egyelőre semmit, nem a Rio Tintót, hanem a lítiumot illetően, anélkül, hogy ezt megbeszélnénk a helyi lakossággal, az ott élő közösséggel.”

Ana Brnabić
Rio Tinto
Szerbia

Most

18:18, Frissítve: 18:28

Spanyol Nagydíj - Leclerc a pole pozícióban

A világbajnoki pontversenyt vezető Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az első rajtkockából.

Népszerű