Ugrás a tartalomra

Brnabić: Kiemelt kérdésként kezeli majd az energetikát az új kormány

2022.06.29
12:02
2022.06.29
21:16
Forrás
Pannon RTV
Ana Brnabić a szerb közmédia műsorában Szerbia geopolitikai helyzetével kapcsolatban hangsúlyozta, az ország a független és önálló döntéshozatali pozíció megőrzésére törekszik, annak ellenére, hogy nehéz helyzetben vagyunk.

A szerb miniszterelnök azt mondta, nem lehet tudni, mikor alakul meg az új kormány, előbb a választási folyamatnak is le kell zárulnia. A politikus hangsúlyozta, az energetika fontos kérdés lesz az új kormány számára is. Szerinte az energetikai ellátás politikai kérdés lett és a szerb államfő sokat tesz az ügyben.

„Aleksandar Vučić a feladat nagy részét magára vállalta, mint ahogy a járvány idején is. Felhasználja a nemzetközi elismertségét, hitelességét és minden nemzetközi kapcsolatát, hogy könnyebbé tegye számunkra a helyzetet. Ennek köszönhetően rekord rövid idő alatt sikerült Magyarországgal megkötni a gázzal kapcsolatos megállapodást, az ő tárolóhelyeiknek egy részét használjuk.”

Brnabić kiemelte, megmondták, hogy az árakat és a lakosok vásárlóerejét, valamint a gazdaság versenyképességét megőrzik és arra törekednek, hogy ezt minél tovább megvédjék.

„Ebben a pillanatban nálunk az árak a gazdaság számára körülbelül, attól függően hogy megy az Európai Unióban, háromszor, ötször alacsonyabb az áram ára, mint az Európai Unióban. Ha valamit emelnünk kell, mint például a megújuló energiaforrásokkal való kiegyenlítés miatt, akkor azt úgy tesszük, hogy az a minimum minimuma legyen és ne mérjen csapást a lakosok zsebére és a gazdaságunk versenyképességére.”

A szén olyan lett mint az arany - véli a szerb kormányfő. Hozzátette, sokan úgy gondolták, hogy a szén már szükségtelen a mai világban, de mindez megváltozott.

„Arra törekszünk, hogy vegyünk még plusz szenet, amíg be nem fejezzük azt, amit el kell végeznünk a plusz lelőhelyeinken, hogy több saját szenet termeljünk ki. A régió államaival, de Kínával és Törökországgal is egyeztetünk.”

A miniszterelnök kiemelte, az egyetemekkel és a szakemberekkel összefogva megoldást keresnek arra, hogy minél jobb legyen az energiahordozók kihasználása.

„Megpróbáljuk, hogy a megvásárolt jobb minőségű szén egy részét összekeverjük a lignittel, hogy kevesebb szénből több elektromos energiát kapjunk. Most kezdjük majd az egyik hőerőművünk egyik blokkjában tesztelni, hogy 20 vagy 25 százalékban keverjük a jó minőségű szenet és ez plusz segítség. Amit Európában tesznek, hogy elégetik a környezetvédelmi szempontból elfogadható hulladékot, ezt mi is megpróbáljuk itt és itt látják, hogy az a körkörös gazdaság életbe lép. Minden, ami körülöttünk van, minden, amit látnak nyersanyag, minden lehetséges energiahordozó. Ez ma a világ.”

Szerbia geopolitikai helyzetével kapcsolatban azt mondta, az ország a független és önálló döntéshozatali pozíció megőrzésére törekszik, annak ellenére, hogy nehéz helyzetben vagyunk. Brnabić szerint Szerbiát kiemelt figyelemmel követi az EU, az Amerikai Egyesült Államok, de a Közel-Kelet, Kína és Oroszország is. Ez a helyzet nehéz egy olyan, terület és lakosság szempontjából kicsi államnak, mint Szerbia, de ezt az ország a bátor és bölcs politikával érdemelte ki - mondta a miniszterelnök.


„Akárhova megyek a világban vagy Európában, ha valaki megemlíti Szerbiát, mindenki figyel rá. Ha valaki valamit mond Szerbiáról, mindenki elkezd figyelni, hogy mi mondanivalója van a szerbeknek. Szerbiának soha nem volt ilyen pozíciója.”

A Fiat dolgozóinak ügye kapcsán Brnabić azt közölte, hogy újabb, jobb ajánlatot kaptak. 250 munkahely lesz Kragujevacon és Velika Planan vagy három hónapot dolgozhatnak Szlovákiában, majd egy hónapot Szerbiában. 492 munkás pedig ma megkapja a végkielégítését.

„Mi folytatjuk a harcot a többi munkásért. A mi vágyunk és a Stellantis vágya is az, vasárnap, tegnap és ha hiszi, ha nem, ma reggel is beszéltem a Stellantisszal, mielőtt jöttem volna ide. Az ő vágyuk is az, hogy minél több munkás, a többi 1500 maradjon. Mondtam nekik, akkor jobb ajánlatot kell adniuk. Ezek az emberek akarnak menni, akarnak dolgozni, maradni akarnak a Stellantisnál.”

A miniszterelnök kiemelte, Szerbiának sikerült elérnie a nyugdíjak és a minimálbér emelését. Szerinte ez fenntartható alapokon nyugszik, ezért nem lesz megterhelő a gazdaság számára.

Ana Brnabić
energetikai helyzet

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.