Ugrás a tartalomra

Brnabić: Megkezdődik Szerbia átalakulásának harmadik szakasza

2020.03.04
20:20
2020.03.29
21:24
A Kopaoniki Üzleti Fórum zárónapján Ana Brnabić szerb miniszterelnök elmondta, hogy 2014. óta az ország az átalakulás két fázisán ment keresztül, 2020. pedig mérföldkő lesz.

2020-ban kezdetét veszi a harmadik szakasz, amelynek középpontjában a digitalizáció is ott lesz. Ez hozzájárul majd a további gazdasági növekedéséhez és fejlődéséhez – emelte ki a szerb kormányfő.

A Kopaoniki Üzleti Fórumon a résztvevők egyebek mellett arról hallhattak előadásokat, hogy hogyan lehet elérni a fenntartható gazdasági fejlődést, továbbá melyek azok a kritériumok, amelyeknek teljesülniük kell az uniós csatlakozáshoz. Ana Brnabić miniszterelnök a szerb gazdaság fejlődésének három fázisáról beszélt. Az első szakasz szerinte a válságból való kilábalás volt. Kiemelte: „Szerbiát egy lépés választotta el a csődtől. Emelkedő államadósságunk a múltbéli nagy kötelezettségvállalások miatt 2015-ben mintegy 70 százalék volt. Szerbia növekvő költségvetési hiánya elérte a GDP 6,4 százalékát, ami teljesen fenntarthatatlan volt. Tényleg a szakadék szélén álltunk.”

Az első fázis sikeres befejezését az IMF-fel kötött sikeres megállapodásnak köszönhetjük, ami lehetővé tette, hogy Szerbia hitelképes lett - emelte ki Ana Brnabić. Az átalakulás második fázisa 2017-ben kezdődött, aminek a középpontjában a digitalizáció volt. A szerb miniszterelnök elmondta, hogy nem azért kezdték el ezt fejleszteni, mert modern vagy világtrend, hanem mert ez a leglogikusabb lépés. Most pedig a harmadik fázis küszöbén állunk: Az átalakulás harmadik fázisa szerintem mindenképp az energetikai átalakulás, az ún. Life Since, vagyis élettudományok, illetve minden, ami a biotechnológiával kapcsolatos. Úgy gondolom ez lesz a jövő.

A Kopaoniki Üzleti Fórumon majdnem az összes szerb miniszter tartott előadást, de a politikusok mellett számos szerbiai és külföldi vállalat képviselője is jelen volt.

Kopaoniki Üzleti Fórum
gazdaság
növekedés
Ana Brnabić

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.