Ugrás a tartalomra

Brnabić mélységesen csalódott a nemzetközi közösségben

2022.12.19
13:52
2022.12.19
16:14
Forrás
Szerbiai RTV
Alapvető emberi jogaikért küzdenek a barikádokon már tíz napja az észak-koszovói szerbek, és azért, hogy emlékeztessék Brüsszelt a több mint tíz éve megkötött megállapodásra, amit Koszovó még mindig nem teljesített – hangsúlyozta Ana Brnabić.

A szerb kormányfő a szerbiai köztévé vendégeként elmondta, fél a konfliktus eszkalációjától, de Szerbia mindent meg fog tenni a béke és a stabilitás megőrzéséért. A biztonsági szolgálatok becslése szerint csak egy vékony vonal választja el a konfliktust a fegyveres összetűzéstől.

Brnabić elmondta, mélységesen csalódott a nemzetközi közösségben. A szerb kormányfő szerint Brüsszel és Washington csak akkor hallja meg a szerbeket, ha már a barikádokon állnak, de akkor sem túlságosan.

„Azt várom el a nemzetközi közösségtől, elsősorban Brüsszeltől, de Washingtontól is, hogy gyakoroljon nyomást Pristinára, hogy a lehető legrövidebb időn belül kezdje meg a brüsszeli megállapodás végrehajtását, ami a Szerb Községek Közösségének megalapítását jelenti. Escobar úr, az Amerikai Egyesült Államok képviselője is arról biztosított bennünket, hogy ők ezt a lehető legrövidebb idő alatt megteszik. Emellett az Európai Unió tagországainak képviselőitől és Brüsszeltől, illetve az Európai Bizottságtól többször is azt hallhattuk december folyamán, hogy bármilyen újabb megegyezés előtt teljesíteni kell a korábban aláírt megállapodásokat.”

Ana Brnabić
Szerbia
Koszovó
barikád

Most

15:11, Frissítve: 17:12

Megújult a nagyfényi óvoda

A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény hat óvodájának egy-egy szobája kapott új bútorzatot az UNICEF szerbiai irodája A fellendülés évei programja keretében.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.