Ugrás a tartalomra
TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/bg

Brnabić: mindennek vége, ami a Rio Tintót illeti

2022.01.20
18:31
2022.01.20
20:22
Forrás
Szerbiai RTV
A szerb kormány ülése után most már biztossá vált, visszavonták a Jadar projektre vonatkozó területrendezési tervet, ezentúl ez nem létezik - jelentette ki Ana Brnabić szerb miniszterelnök az ülés utáni sajtótájékoztatóján.

A környezetvédelmi szervezetek követeléseit és az összes többi kérést teljesítettük - hangsúlyozta a kormányfő.

TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/bg

Ana Brnabić bejelentette, hogy a kormányülésen megsemmisítették a Jadar projektet. A szerb miniszterelnök hozzátette, a Rio Tinto céghez kapcsolódó összes engedélyt is hatályon kívül helyezték, érvénytelenítették. Ezzel vége, mindennek ami a Rio Tintót illeti – szögezte le Brnabić.

„Eleget tettünk a környezetvédelmi tiltakozások minden követelésének, és pontot tettünk a Rio Tinto ügyre Szerbiában. Ezzel, ami a Jadar projektet és a Rio Tintót illeti, mindennek vége, kész és minden követelmény teljesült.”

TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/bg

Ana Brnabić egyébként már korábban bejelentette, hogy mégsem nyit lítiumbányát a Rio Tinto az országban. A kormányfő rámutatott, számára mindig is az volt a fontos, hogy mit akarnak az emberek.

„Szerbia polgárainak érdekében dolgoztunk. Semmi közünk nem volt a Rio Tintóhoz. Igyekeztünk a legjobbat megtenni, a lehető legátláthatóbban és legnyitottabb módon, minden lakosunk számára.”

A brit-ausztrál Rio Tinto cég egyébként lítiumbányát nyitott volna Szerbiában, és 4-5 év múlva kezdte volna meg a kitermelést. A bányaipari óriásvállalat jelentős lítium-lelőhelyet tárt fel még 2004-ben a nyugat-szerbiai Nedeljice közelében. Többen ellenezték a beruházást, az elmúlt hónapokban Szerbia-szerte tüntettek emiatt. Sokan attól tartottak, hogy a bányászat miatt káros anyagok, például higany, kátrány és kénsav kerülhet a levegőbe és a vízbe.

Rio Tinto
Ana Brnabić

Most

13:03, Frissítve: 13:24

Folytatódnak a harcok Ukrajnában

Eddig 1908-an adták meg magukat a körülzárt mariupoli Azovsztal acélműből – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Az Azovsztal üzem blokádja folytatódik – tette hozzá.

Népszerű