Ugrás a tartalomra

Brnabić a nyugat-balkáni miniszterelnökök találkozóján Albániában

2017.08.26
11:32
2017.10.04
12:26
A nyugat-balkáni régió miniszterelnökei találkoztak Drácson. Ana Brnabić szerb kormányfő többek között Zaev macedón és Rama albán kormányfővel is fontos gazdasági és politikai témákról egyeztetett.

Az albániai találkozón a régió vezető politikusai mellett Johannes Hahn, az EU bővítési biztosa, valamint a Világbank Európa- és Közép-Ázsia alelnöke is részt vett.

A nyugat-balkáni régió miniszterelnökeinek trieszti találkozója óta nem változtatott stílust Edi Rama. Az albán kormányfő ezúttal is hófehér sportcipőben és lezser viseletben köszöntötte Ana Brnabić szerb miniszterelnököt Dračon. A két politikus két hónapon belül már harmadszor találkozott egymással. Ana Brnabić, kormányfő, Szerbia: „Jó, hogy állandó kapcsolatba vagyunk, mivel így sokkal könnyebb a gondjainkról beszélni, valamint megelőzni az esetleges jövőbeni problémákat. Reggel főként gazdasági témákról volt szó, de emellett az infrastruktúra is fontos téma, amelyről beszélgetnünk kell. Sok lehetőség és kapacitás van a régióban.

Ana Brnabić Zoran Zaev macedón kormányfővel is tárgyalt Albániában. A két politikusnak ez volt az első találkozója a Szerbia és Macedónia között kirobbant diplomáciai botrányt követően. A két ország közötti feszült helyzet azonban tovább enyhül, ugyanis amennyiben szavazásra kerül Koszovó UNESCO-tagsága, akkor Macedónia tartózkodni fog a döntéshozatalban. Ana Brnabić, kormányfő, Szerbia: „Természetesen erről is szót ejtettünk. Ma egy vonalon állunk, ami azt jelenti, hogy Macedóniának nagyon fontos a Szerbiához fűződő baráti viszonya. Ez pedig a szorosabb Szerbia iránti barátság egy jele. Abban reménykedem, hogy ezt a kérdést nem nyitják meg.”

A két ország kapcsolatainak további javítását szolgálhatja az is, hogy Zoran Zaev elfogadta Ana Brnabić meghívását, és várhatóan novemberben Szerbiába látogat. A Szerbia és Macedónia közötti kapcsolatok javulását Johannes Hahn, az EU bővítési biztosa is pozitívan értékelte: „Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy egy kicsit többet halljak arról, mi áll az egész mögött. Ettől függetlenül dicséretes, hogy máris megbízható a kapcsolat a két ország vezetői között, hogy megtárgyalták a dolgokat egy gyors telefonbeszélgetés során. Ez már egy olyan esemény, amit értékelek, amit pozitívnak tartok.”

A nyugat-balkáni régió miniszterelnöki találkozójának fő témája a regionális stabilitás, illetve a gazdasági együttműködés volt.

Ana Brnabić
nyugat-balkáni
találkozó
Albánia

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.