Ugrás a tartalomra

Brnabić: Szerbia az EU tagja akar lenni, más opció nincs

2020.11.23
19:04
2020.11.23
21:06
Forrás
Pannon RTV
A belgrádi gazdasági fórumot online formában tartottak meg. Ezen részt vett Várhelyi Olivér, az Európai Unió bővítési biztosa is.

Szerbia az Európai Unió tagja akar lenni, más opció nincs, ez a prioritásunk – mondta Ana Brnabić szerb miniszterelnök a belgrádi gazdasági fórumon, amelyet idén a járványhelyzet miatt online formában tartottak meg. A csúcstalálkozón többek között részt vett Várhelyi Olivér, az Európai Unió bővítési biztosa is. Azt mondta: az Európai Unió prioritásként kezeli a Nyugat-Balkánt.

Szerbia osztozik az Európai Unió értékrendjével és normáival - mondta Ana Brnabić. A belgrádi gazdasági fórumon a szerb miniszterelnök hangsúlyozta: az ország külpolitikájának továbbra is stratégiai prioritása az EU-tagság. Szerinte az európai integrációs folyamatok egyformán fontosak Szerbia és a teljes régió számára és úgy véli, a régióbeli országok komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy ezek a folyamatok felgyorsuljanak.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Én nem gondolom, hogy az EU, mint olyan folytatódhat anélkül, hogy a Nyugat-Balkán integrálódna az unióba. Ennek értelmében szeretném megköszönni Várhelyi Olivér bővítési biztosnak a vezetését és a munkáját, az igazán nagyszerű vezetését. Azt, hogy a bizottságon belül szorgalmazza ezt a bővítési folyamatot, bennünket pedig szorgalmaz és ösztönöz arra, hogy gyorsítsuk fel a reformjainkat és próbáljunk meg mielőbb csatlakozni az Európai Unióhoz.”

Ha Szerbia készen áll az összes reform végrehajtására 2024-ig, akkor az Európai Uniónak is készen kell állnia a tárgyalások lezárására, amint az ország elvégzi a rá háruló munkát - mondta Várhelyi Olivér a gazdasági csúcstalálkozón. Az EU bővítési biztosa szerint az új szerb kormánynak nagy esélye van gyorsan haladni az EU-tagság felé, mivel kifejezte elkötelezettségét a reformok végrehajtása iránt. Várhelyi Olivér kiemelte: ha a Nyugat-Balkán az EU részévé válna hatalmas lehetőségek nyílnának meg az ott élő lakosok számára. Várhelyi Olivér, az EU bővítési biztosa: „Úgy gondoljuk a régiónak, amelyet az Európai Unió tagországai vesznek körül nincs más jövője, minthogy az Európai Unió részévé és a mi piacunk részévé váljon.”

Ha Szerbia csatlakozna az EU-hoz, azzal hozzájárulna az unió kulturális gazdagságához és hosszútávon biztosítaná a régió stabilitását, illetve az unió további nyolcmillió, közös európai célok iránt elkötelezett emberrel bővülne – mondta Várhelyi Olivér.

Ana Brnabić
integráció

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.