Ugrás a tartalomra

Brnabić: Tovább emelkednek a bérek Szerbiában

2019.07.01
13:51
2019.07.02
13:08
Forrás
Pannon RTV
Az állami szektorban dolgozók fizetései és a nyugdíjak az év végéig ismét emelkednek - mondta Ana Brnabić a szerb kormány elmúlt két évét értékelő és a célokat felvázoló sajtótájékoztatóján.

Pontos százalékokat azonban nem említett. A korábbiakat értékelve elmondta, az egészségügyben és oktatásban dolgozóknak már emelkedett a bére, a nyugdíjak összege pedig mintegy 13 százalékkal növekedett az elmúlt évben. Emellett a kormányfő beszélt az infrastruktúra fejlesztése terén elért eredményekről, a külföldi befektetésekről, a digitalizációról és a mezőgazdaságról is.

A miniszterelnök a sajtótájékoztatón elmondta, elégedett a kormánya elmúlt két éves munkájával. Ana Brnabić hangsúlyozta a nyugdíjak összege mintegy 13 százalékkal növekedett tavaly. Az átlagbérek tekintetében elmondta, a fizetések 11 százalékkal növekedtek az előző évhez képest.

Ana Brnabić, kormányfő, Szerbia: „A fizetések és a nyugdíjak reális alapon növekednek. A növekedés a jó munka és a felelősségteljes pénzgazdálkodás eredménye, nem pedig politikai akarat, ahogyan az a múltban volt. Tehát a növekedés semmi esetre sem rontja pénzügyi stabilitásunkat, épp ellenkezőleg, erősíti a gazdaság stabilitását.”

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ana Brnabić rámutatott arra, hogy a költségvetés többlete 21 milliárd dinár, míg az államadósság folyamatosan csökken. A szerb kormányfő leszögezte, elkötelezett a kitűzött célok iránt, elsősorban a makrogazdasági stabilitás és a digitalizáció tekintetében: „Az ágazat, amely évről évre a legmagasabb növekedéssel rendelkezik, idén közel harminc százalékossal, az az információs kommunikációs technológia szektora. Amennyiben a dolgok továbbra is ebben az ütemben folytatódnak, az ipar ezen ága, több mint egymilliárd ötszázmillió eurós kivitellel fog rendelkezni.”

Ana Brnabić megjegyezte, az elmúlt két évben 12 ország vonta vissza Koszovó függetlenségének elismerését, illetve Szerbia megakadályozta, hogy Koszovó az Interpol és más nemzetközi szervezetek tagjává váljon. Az uniós csatlakozásról szólva elmondta, Szerbia az elmúlt két évben kilenc tárgyalási fejezetet nyitott meg, összesen pedig 17-et, kettőt ideiglenesen le is zártak. A szerb kormányfő kiemelte, a mezőgazdaságban is reformok kezdődtek el.

Ana Brnabić, kormányfő, Szerbia: „Itt sem a nulláról kezdtük, itt is a mínuszról indultunk. Ami különösen örömteli számomra, hogy a földműveseink ma már könnyebben juthatnak hozzá a mezőgazdasági gépekhez, amelyek elengedhetetlenek a munkához, mivel nyolc év után végre megkaptuk az IPARD akkreditációt, és kiírtuk az első pályázatokat traktorokra, gépezetekre és felszerelésekre, amelynek összértéke ötszázmillió euró.”

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ana Brnabić elmondta, tavaly a külföldi befektetések 3,5 milliárd eurót tettek ki. Ez a tendencia idén is folytatódik, az első öt hónapban a külföldi közvetlen befektetések elérték az 1,4 milliárd eurót - emelte ki a kormányfő. Az infrastruktúráról beszélve a miniszterelnök emlékeztetett arra, idén elkészült a 10-es közlekedési folyosó is, amellyel tulajdonképpen össze lett kötve a magyar és az észak-macedóniai határ.

A sajtótájékoztatón elhangzott: Szerbia ma biztonságosabb ország, mivel az elmúlt 18 év során 2018-ban jegyezték a legkevesebb bűncselekményt.

Ana Brnabić
évértékelő
Belgrád

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.