Ugrás a tartalomra

Brnabić: Visszavonják az információközlésre vonatkozó döntést

2020.04.02
16:28
Forrás
Pannon RTV
Visszavonják a koronavírussal kapcsolatos információk kizárólagos közlésére vonatkozó döntést - jelentette be Ana Brnabić szerb miniszterelnök a közmédia reggeli műsorában

Ana Brnabić hozzátette, Aleksandar Vučić elnök javaslatára vonják vissza azt a rendeletet, amellyel előírták, hogy a koronavírusról csak a válságstáb és azok a személyek adhatnak tájékoztatást, akiket a stáb megbízott. Hangsúlyozta, azért teszik ezt, mert nem szeretnék, ha árnyék vetődne a munkájukra.

Két nappal ezelőtt hozták meg a döntést, miszerint csak a válságstáb, vagy az általuk kijelölt személy adhat tájékoztatást és gyűjthet információkat a koronavírusról. A Szerbiai RTV reggeli műsorának vendégeként a szerb miniszterelnök elmondta, ennek a döntésnek az volt a célja, hogy csak teljes, leellenőrzött és pontos információkat közöljenek a polgárokkal. A hamis hírek terjesztését szerették volna ily módon elkerülni.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Rendkívüli helyzetben, amikor valós háborús helyzet van, fontos, hogy én is, mint felelősségteljes személy, mint a kormány elnöke, és mint az a személy, aki vezeti a válságstábot, megpróbáljam megvédeni akár a családokat is, mert vannak, akik szaladni fognak, hogy először a sajtónak mondjanak valamit, hogy helyi sztárok lehessenek öt percre, ahelyett, hogy értesítenék a családokat. Voltak ilyen esetek.”

Szerbia megtett mindent annak érdekében, hogy a polgárokat pontos információkkal lássa el - hangsúlyozta a miniszterelnök. Ami a további intézkedéseket illeti, Ana Brnabić azt mondta, vannak új intézkedések, amelyeket tegnap hoztak meg, a továbbiakról pedig a későbbiekben döntenek.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Láthatta, hogy mi tegnap is meghoztunk további intézkedéseket, mint amilyen mondjuk a fogadóirodák bezárása, és minden olyan tevékenységét beszüntettünk, ahol közeli, szoros kapcsolat van a szolgáltatást nyújtó személy és az ügyfél között, mint például a fodrászszalonokban és a hasonló helyeken. Vannak tehát még intézkedések, amelyekről beszéltünk, mint amilyen például a gócpontok lezárása, hogy a vírus ne terjedhessen.”

A szerb kormány emellett arról is határozatot hozott, hogy az ország zászlaja minden közintézményen félárbócra legyen engedve. Ugyanakkor közleményükben az áll, hogy a kormány továbbra is a legnagyobb figyelemmel kíséri a koronavírussal kapcsolatos fejleményeket, minden intézkedést ehhez igazít, és kizárólag a szakemberek tanácsára támaszkodik.

Ana Brnabić
koronavírus
koronavírus-járvány

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.