Ugrás a tartalomra

Brnabić: a víz minőségének javítására kell a legtöbbet fordítanunk

2019.11.19
15:43
2019.11.19
16:07
Forrás
Szerbiai RTV
A környezetvédelem problémájának megoldása az egyik olyan gond, amely a legtöbbet követel meg Szerbiától az Európai Unió felé vezető útján.

A környezetvédelembe kell a legtöbbet befektetni, főleg a víz minőségére – mondta Ana Brnabić a Víz és Egészség Jegyzőkönyv elnevezésű egyezmény tagországainak ülésén Belgrádban. A szerb miniszterelnök hangsúlyozta, az ellenőrzött vízvezetékek csupán 61 százaléka jó a szerbiai településeken, és a víz minősége Vajdaságban a legrosszabb.

fotó: Tanjug/ Sava Radovanovic

A szerb kormányfő beszélt arról, hogy az Európai Befektetési Bankkal Szerbia néhány héttel ezelőtt egy 50 millió eurós programot beszélt meg, amelyből 40 millió hitel, 10 millió pedig vissza nem térítendő támogatás. Ezeket az eszközöket a vízvezetékrendszerek felújítására fordítják. Sajnos az elmúlt évtizedekben jellemző nemtörődömség miatt mi elfecséreljük a vizet, pedig ez az egyik legfontosabb és legértékesebb erőforrás a világon – fogalmazott Brnabić. Ezt a gondot nem a nulláról, hanem mínuszból indulva kell megoldjuk – tette hozzá. A szerb kormányfő ugyanakkor arról is szólt, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal egy kétszáz millió eurós projektről kötöttek megállapodást, amely csak a vízellátásra és a szennyvizek tisztítására vonatkozik.

Ana Brnabić
víz
EU
csatlakozás

Most

Népszerű