Ugrás a tartalomra

Búcsúlátogatáson járt Miloš Zeman Szerbiában

2023.01.30
13:54
2023.01.30
15:26
Forrás
Pannon RTV
A cseh köztársasági elnöknek ugyanis lejár az ötéves elnöki mandátuma. Zemant ma ünnepélyes keretek között fogadta Aleksandar Vučić a Szerbia Palota előtt.

Ezt követően a felek négyszemközti megbeszélésére került sor. A szerb elnök köszönetet mondott Zemannak a Szerbiának nyújtott támogatásáért, valamint azért is, hogy személyesen dolgozott azon, hogy a két ország között partneri kapcsolat jöhessen létre, egyebek mellett a gazdasági együttműködésben. A két államfő egy közös nyilatkozatot is aláírt a kulturális együttműködés kapcsán.

Szerbia és Csehország együttműködését mutatja az is, hogy a két ország közötti árucsere-forgalom mintegy 2,8-szorosára nőtt az elmúlt tíz évben - mondta Aleksandar Vučić a cseh államfővel tartott közös sajtótájékoztatóján. A szerb elnök elmondta, tavaly ez az összeg 1,7 milliárd eurót tett ki, idén pedig több mint 2 milliárdra számítanak.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Ami szintén fontos számunkra, hogy különböző területeken vannak projektjeink. Továbbá vannak olyan gyárak is, amelyek továbbra is befektetnének a hadiiparunkba, erről is beszéltünk.”

Miloš Zeman köszönetet mondott a szerb nép barátságáért, és felidézte, hogy mi járult hozzá a két ország partneri kapcsolatához: „Szeretnék visszatérni a nemzetközi együttműködéshez, és két évvel ezelőtt Vučić prágai látogatása alkalmával ezért kértem bocsánatot, hogy bár NATO-tagok vagyunk, hozzájárultunk a Szerbiát bombázó repülőgépek átrepüléséhez.”

A cseh elnök gratulált Szerbia gazdasági eredményeihez, továbbá kitért a Cseh otthon fontosságára is. Zeman kiemelte, ez az épület a két ország közötti partnerség állandó emlékhelye marad.

Milos Zeman
Szerbia

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.