Ugrás a tartalomra
TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Charles Michelt fogadta Aleksandar Vučić Belgrádban

2022.05.19
21:35
2022.05.19
21:50
Forrás
Szerbiai RTV
Közel 600 millió euró értékű exportot valósított meg Szerbia az IT-szektorban az év első három hónapjában, jelentette ki Aleksandar Vučić. A szerb államfő Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét fogadta Belgrádban.

Vučić a Tudományos és Technológiai Parkban tett látogatás során kiemelte, két-három évvel ezelőtt Szerbia éves kivitele alig haladta meg az 500 millió eurót ebben az ágazatban.

TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Az Európai Tanács elnöke és küldöttsége először a belgrádi Tudományos és Technológiai Parkba látogatott. Itt részt vettek a szerb kutatói és startup közösséget támogató projekt megállapodásának aláírásán. Négy cég kap összesen 84,5 millió eurós támogatást. Többek között egy elektromos autók vezetőit és a töltőállomások tulajdonosait összekötő innovatív platformot fejlesztő cég, valamint egy, a vakok számára kifejlesztett okoskesztyűt tervező cég is. Vučić kiemelte, négy évvel ezelőtt mindössze húsz innovációs cég működött itt, most viszont már 120.

„31 milliárd eurós árucserét valósított meg Szerbia 2021-ben az Európai Unióval. Az áru és szolgáltatások terén pedig több mint 37 milliárd eurót. Az Európai Unió részvétele ebben több mint 60 százalék. De ne feledjük, hogy idén az év első négy hónapjában 33 százalékkal nagyobb a kereskedelmi forgalmunk, tehát 9,1 milliárd az első három hónapban. Úgy véljük, hogy az elkövetkező három évben a kereskedelmi forgalmunk meghaladja majd az 50 milliárd eurót.”

TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta a jogállamiság reformjának fontosságát Szerbiában, valamint arról is beszélt, hogy tovább kell javítani a média helyzetén.

„A mai kihívások, amelyekkel szembenézünk, újfajta gondolkodást kívánnak meg tőlünk és új munkamódszereket is. Fel kell gyorsítanunk az integrációs folyamatokat és ösztönöznünk kell a reformokat. Konkrét hasznot, előnyt szeretnénk teremteni Szerbia minden lakosának és minden partnerünknek a régióban. Ami azt jelenti, hogy már a csatlakozási tárgyalások során megkezdjük az integrációt, még mielőtt megvárnánk azok befejezését. Lehetőségünk lesz megvitatni ezt a témát júniusban Brüsszelben és lehetőségünk lesz véleményt cserélni önökkel itt, Belgrádban.”

A tárgyalások során beszéltek a geopolitikai közösség létrehozásáról is, amelyhez újabb fejezetek megnyitására van szükség. A Európai Tanács elnöke pénteken folytatja a Nyugat-balkáni körútját Albániába majd Bosznia-Hercegovinába utazik.

Charles Michel
Aleksandar Vučić
Belgrád

Most

14:47, Frissítve: 16:38

Tejbajok

Egyre kevesebb a fejőstehén, és egyre több a probléma a tejjel Szerbiában.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.