Ugrás a tartalomra

Családi nap volt a magyar Országházban

2020.02.16
07:45
2024.03.19
08:50
Forrás
Pannon RTV
A Kárpát-medence minden tájáról érkeztek gyerekek, fiatalok, szülők, nagyszülők, akiket egész délelőtt érdekes programokkal vártak.

A legkisebbek többi között kézműves foglalkozáson vehettek részt, míg az idősebbek rendhagyó történelemórát is végighallgathattak.

A Kárpát-medence magyar fiataljai körbejárták a parlamentet, és különféle foglalkozásokon vettek részt. Játszottak, táncoltak, kézműveskertek.
Pósa Botond, Zenta:
„- Játszottunk, most meg munkálkodunk.
- Mit készítettetek a kézműves foglalkozáson?
- Virágot.
- És mi az, ami a legjobban tetszett a parlamentben?
- A korona.”

A zentai Pósa Botondnak két testvére van. Bátyja, Csanád is részt vett a budapesti családi napon. Neki a mesemondás tetszett a leginkább, és a zene mellett a vicces történetek.

Az erdélyi Juon Annának nyolc gyereke és hat unokája van:
„- Mikor összeesküdtünk, akkor négy gyerek volt tervezve, de a Jó Isten megduplázta.
- És milyen volt? Nehéz?
- Hát így most visszagondolva nem tudnám. Akkor biztos fiatal voltam és a Jó Isten is adott erőt mindig a nevelésükhöz. A legnagyobb 34 éves, a legkisebb 21 éves.”

Mintegy hétszázan voltak szombaton a magyar Országházban, az egész Kárpát-medencéből. Délvidékről, Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és anyaországból érkeztek gyerekek, szülők, nagyszülők. Márton Zsuzsanna, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke nagyon szeret ide eljönni: „Minden évben arra törekszünk, hogy a tagszervezeteinken belül mindig újabb családok jöjjenek, akik még nem jártak itt, természetesen azok a családok, akik itt voltak, mindig szeretnének újra eljönni. Hát, ahogy lehet, igyekszünk ezt megoldani.”

Az elszakított területeken élő családok támogatása is hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország hosszú időn keresztül stabil pont legyen Európában – mondta az Országházban Beneda Attila, magyar család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár: „Nagyon fontos, hogy ezek a gyökerek ápolva legyenek, hiszen a nemzet összetartását mutatják ezek az alkalmak is. A családtámogatás szempontjából is vannak olyan intézkedések, amelyek már rájuk is kiterjednek, hiszen az anyasági támogatást és a babakötvényt a határon túli születendő gyermekek is igénybe tudják venni.”

A Kárpát-medencei Magyar Családszervezetek Összetartozás Konferenciája is lezajlott a családi napon. A nyolcadszor megtartott eseményt magyar kormány támogattatta.

Kárpát-medence
családi nap
Országház
Budapest

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.