Ugrás a tartalomra

Cseh elnökválasztás - Az államfőre támadt egy ukrán női aktivista

2018.01.13
08:52
2018.01.13
18:02
Forrás
MTI
A cseh államfőre támadt egy fiatal ukrán női aktivista, amikor pénteken délután Prágában le akarta adni voksát az elnökválasztáson.

Milos Zeman testőrsége azonnal semlegesítette a támadót, és kikísérte az elnököt a szavazóhelyiségből - jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió.

A televíziós felvétel szerint az ismeretlen nő, az ukrán Femen mozgalom aktivistája, a választási helyiség egyik oldalán az újságírók között tartózkodott. Amikor az államfő felesége kíséretében belépett a választási helyiségbe, a fiatal nő levetette az ingét, és kiabálva Zemanra akarta vetni magát. A testőrök ezt megakadályozták, és az aktivistát a földre teperték. A hölgy mezítelen felsőtestére "Zeman, Putin's slut" - Zeman Putyin szajhája - szavak voltak festve. Az aktivista ezt a jelmondatot kiabálta akkor is, amikor Zemanra akart támadni.

Csehországban a pénteken kezdődött államfőválasztás két napig tart. A választási helységek ma délután két óráig lesznek nyitva. Az ország legmagasabb alkotmányos tisztségért kilenc jelölt versenyez.

Az első fordulóban a győzelemhez a leadott szavazatok több mint ötven százalékát kell megszerezni, ami tekintettel a jelöltek nagy számára nem tűnik reálisnak. Ha senki sem szerez több mint ötven százalékot, két hét múlva második fordulót tartanak, amelybe az első forduló két legsikeresebb jelöltje jut. A végső győztes az lesz, aki a második fordulóban több szavazatot kap.

A közvélemény-kutató intézetek és a prágai sajtó gyakorlatilag biztosra veszik, hogy a választás első körét Milos Zeman jelenlegi államfő megnyeri, de nem szerzi meg a győzelemhez szükséges több mint ötven százalékot. A választási részvételt 60 százalék felettire várják a felmérések.

Csehország

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.