Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Petr David Josek

Cseh EU-elnökség: Európa, mint feladat

2022.06.15
22:32
2022.06.15
22:46
Forrás
MTI
Csehország veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét.

Az ukrajnai menekülthullám kezelése és Ukrajna újjáépítése, az Európai Unió energetikai biztonsága, védelmi képességeinek megerősítése, az európai gazdaság megerősítésének stratégiája és a demokratikus intézmények megerősítése. Ezzel az öt témával kíván kiemelten foglalkozni Csehország, miután július elsején Franciaországtól fél évre átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét - közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán Prágában sajtótájékoztatón.

Csehország elnökségének hivatalos mottója "Európa, mint feladat" lesz - hangzott el a sajtótájékoztatón. "A cseh elnökség prioritásait nagymértékben befolyásolta az Ukrajna elleni orosz agresszió" - mutatott rá újságírók előtt Mikulás Bek, a cseh kormány európai ügyekért felelős minisztere. "Az Ukrajna elleni orosz agresszió számos biztonsági pillérünket megingatta, meggyengítette és felfedte az európai biztonsági szerkezet gyengéit" - szögezte le Petr Fiala. Csehországnak ezért a következő hat hónapban ezen a téren aktívnak kell lennie, s nem maradhat csak egyszerű megfigyelő szerepében - tette hozzá.

A cseh kormány korábban - emlékeztet a CTK hírügynökség - azt tervezte, hogy féléves elnökségének kiemelt feladatait egyebek között a koronavírus-járvány következményeinek felszámolása, a klímaváltozások, valamint a migrációval és a biztonsággal kapcsolatos problémák alkothatnák. "Tekintettel a bizonytalan nemzetközi politikai helyzetre a cseh elnökség prioritásai még menet közben is módosulhatnak" - ismételte meg korábbi kijelentését Mikulás Bek.

Csehország
Európai Tanács

Most

13:35

Búcsút tartottak Moholon

A Szent Mihály-kisbúcsú az egykori moholi zárdaiskola kápolnájának címünnepe, valamint a Moholról Doroszlóra induló gyalogos zarándokok Rózsafüzér Királynőjének szentelt és felajánlott fogadalmi napja is.
12:57, Frissítve: 13:05

Migránsügyben a helyzet változatlan

Tele van az erdő migránsokkal Szabadka külvárosában, a magyar határhoz közeli Makkhetes városrészben. A helyiek be sem mernek menni az egykor népszerű, hatalmas kirándulóhelyre.
11:56

Casper Ruud harmadik a világranglistán

A norvég Casper Ruud a szöuli negyeddöntős búcsúja után a másodikról a harmadik helyre csúszott vissza a férfi teniszezők világranglistáján, melyet a spanyol Carlos Alcaraz vezet.
11:41, Frissítve: 11:48

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.