Ugrás a tartalomra

Cseh EU-elnökség: Európa, mint feladat

2022.06.15
22:32
2022.06.15
22:46
Forrás
MTI
Csehország veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét.

Az ukrajnai menekülthullám kezelése és Ukrajna újjáépítése, az Európai Unió energetikai biztonsága, védelmi képességeinek megerősítése, az európai gazdaság megerősítésének stratégiája és a demokratikus intézmények megerősítése. Ezzel az öt témával kíván kiemelten foglalkozni Csehország, miután július elsején Franciaországtól fél évre átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét - közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán Prágában sajtótájékoztatón.

Csehország elnökségének hivatalos mottója "Európa, mint feladat" lesz - hangzott el a sajtótájékoztatón. "A cseh elnökség prioritásait nagymértékben befolyásolta az Ukrajna elleni orosz agresszió" - mutatott rá újságírók előtt Mikulás Bek, a cseh kormány európai ügyekért felelős minisztere. "Az Ukrajna elleni orosz agresszió számos biztonsági pillérünket megingatta, meggyengítette és felfedte az európai biztonsági szerkezet gyengéit" - szögezte le Petr Fiala. Csehországnak ezért a következő hat hónapban ezen a téren aktívnak kell lennie, s nem maradhat csak egyszerű megfigyelő szerepében - tette hozzá.

A cseh kormány korábban - emlékeztet a CTK hírügynökség - azt tervezte, hogy féléves elnökségének kiemelt feladatait egyebek között a koronavírus-járvány következményeinek felszámolása, a klímaváltozások, valamint a migrációval és a biztonsággal kapcsolatos problémák alkothatnák. "Tekintettel a bizonytalan nemzetközi politikai helyzetre a cseh elnökség prioritásai még menet közben is módosulhatnak" - ismételte meg korábbi kijelentését Mikulás Bek.

Csehország
Európai Tanács

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.