Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Petr David Josek

Cseh EU-elnökség: Európa, mint feladat

2022.06.15
22:32
2022.06.15
22:46
Forrás
MTI
Csehország veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét.

Az ukrajnai menekülthullám kezelése és Ukrajna újjáépítése, az Európai Unió energetikai biztonsága, védelmi képességeinek megerősítése, az európai gazdaság megerősítésének stratégiája és a demokratikus intézmények megerősítése. Ezzel az öt témával kíván kiemelten foglalkozni Csehország, miután július elsején Franciaországtól fél évre átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét - közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán Prágában sajtótájékoztatón.

Csehország elnökségének hivatalos mottója "Európa, mint feladat" lesz - hangzott el a sajtótájékoztatón. "A cseh elnökség prioritásait nagymértékben befolyásolta az Ukrajna elleni orosz agresszió" - mutatott rá újságírók előtt Mikulás Bek, a cseh kormány európai ügyekért felelős minisztere. "Az Ukrajna elleni orosz agresszió számos biztonsági pillérünket megingatta, meggyengítette és felfedte az európai biztonsági szerkezet gyengéit" - szögezte le Petr Fiala. Csehországnak ezért a következő hat hónapban ezen a téren aktívnak kell lennie, s nem maradhat csak egyszerű megfigyelő szerepében - tette hozzá.

A cseh kormány korábban - emlékeztet a CTK hírügynökség - azt tervezte, hogy féléves elnökségének kiemelt feladatait egyebek között a koronavírus-járvány következményeinek felszámolása, a klímaváltozások, valamint a migrációval és a biztonsággal kapcsolatos problémák alkothatnák. "Tekintettel a bizonytalan nemzetközi politikai helyzetre a cseh elnökség prioritásai még menet közben is módosulhatnak" - ismételte meg korábbi kijelentését Mikulás Bek.

Csehország
Európai Tanács

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.