Ugrás a tartalomra

Csubela Ferencre, a VMSZ első elnökére emlékeztek (videó)

2016.11.27
17:17
Szerettei, barátai, politikustársai és tisztelői emlékeztek vasárnap délután a 21 éve tragikus körülmények között elhunyt Csubela Ferencre, a Vajdasági Magyar Szövetség első elnökére a bácskossuthfalvi központi temetőben
Szerettei, barátai, politikustársai és tisztelői emlékeztek vasárnap délután a 21 éve tragikus körülmények között elhunyt Csubela Ferencre, a Vajdasági Magyar Szövetség első elnökére a bácskossuthfalvi központi temetőben. Kern Imre államtitkár méltató beszédében a volt elnöknek a magyar közösségben betöltött szerepét hangsúlyozta. A koszorúzáson részt vett Pásztor István, a VMSZ jelenlegi elnöke is. A megemlékezés Csubela Ferenc sírjánál Radnóti Miklós Sem emlék, sem varázslat című versével kezdődött, majd Kern Imre közlekedésügyi és infrastrukturális államtitkár méltatta a volt elnököt. Beszédében elmondta, Csubela távozásával nagy űrt hagyott maga után. Kimért volt és igazi harcos, aki teljes mellszélességgel támogatta a magyar közösség érdekeit. Ő volt az egyik legkiemelkedőbb békeharcos a kilencvenes években, amikor kiállt amellett, hogy a fiatalokat ne vigyék a frontra. Kern kiemelte, az első elnökként mély nyomot hagyott a párt életében, de a délvidéki magyarság életében is. „A párt első elnökeként, tulajdonképpen közösen azokkal az emberekkel, akik akkor ott voltak a pártban, megalapozták a VMSZ működését, politikájának a mondandóját. Én azt hiszem, hogy mi ugyanazon eszmék mellett politizálunk. Tehát amellett, hogy a magyarságnak itt, a szülőföldön kell megmaradni és boldogulni.”



A megemlékezést idén 21. alkalommal rendezték meg a VMSZ helyi szervezete és Bácskossuthfalva Helyi Közösségének közös szervezésében. Seffer Attila, a bácskossuthfalvi HK tanácselnöke: „A megemlékezést mindig úgy szoktuk kezdeni, hogy előtte itt, 14 órától a helyi közösség épületében gyülekezünk és utána 15 órától kimegyünk a központi temetőben, ahol Feri bácsi sírja található. Az utóbbi időben már nem csak Feri bácsiról szoktunk megemlékezni, hanem ezen a napon Kiss Antal református esperesről is. vlcsnap-2016-11-27-17h15m03s73 November 27-én tehát Csubela Ferenc mellett Kiss Antal református lelkészre is emlékeznek minden évben. Kiss Antal 56 évig volt az ómoravicai gyülekezet lelkésze.
VMSZ
Bácskossuthfalva
megemlékezés
Csubela Ferenc
első elnök

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.