Ugrás a tartalomra

Dačić az ENSZ BT ülésén: Semmi pozitív nem történt az előző ülés óta

2018.11.15
12:54
2018.11.15
16:08
Forrás
Pannon RTV
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hat hónap után ismét tárgyalt a koszovói válságról. A felek elmondták álláspontjukat, de a helyzet megoldása továbbra sem tűnik közelinek.

Koszovó kérdése a soros elnöklő, Kína javaslatára került ismét az ENSZ Biztonsági Tanácsának napirendjére. A jelenlegi helyzetet Zahir Tanin, az ENSZ Ideiglenes Koszovói Adminisztrációs Missziójának vezetője ismertette. Véleménye szerint fontos, hogy a felek folytassák a párbeszédet, és hogy ne hozzanak feszültségeket keltő intézkedéseket.

Zahir Tanin, az ENSZ Ideiglenes Koszovói Adminisztrációs Missziójának vezetője: „A legutóbbi döntés, amelyet a koszovói kormány hozott, azaz a szerbiai és boszniai árura kiszabott további tíz százalékos vám csak tovább növelte a feszültséget Belgrád és Pristina között. Az emberek és a vállalkozások számára is instabil lett a légkör. Szerbia kormánya elítélte ezt a döntés, mivel szerintünk káros a kapcsolatok rendezése szempontjából, sőt, még a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodást is sérti.”

Szerbiát az ülésen Ivica Dačić külügyminiszter képviselte. Kiemelte, hogy Szerbia mindent megtett a helyzet javításáért, ezzel szemben Koszovó nem teljesítette a megállapodás rá vonatkozó részét.

Ivica Dačić, külügyminiszter, Szerbia: „Szerbia a maga részéről mindent megtesz azért, hogy a párbeszéd folytatódjon, hogy tartós megoldás szülessen, ami figyelembe veszi a szerb és az albán nép érdekeit is. Forduljunk a kompromisszumkeresés felé, a tartós béke felé a szerbek és az albánok között, a szerbek és az albánok gazdagodása felé, az egész régió békéje és stabilitása felé.”

A szerb külügyminiszter üdvözölte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén nem történt előrelépés azzal kapcsolatban, hogy Koszovót felvegyék az Interpolba. Erről a kérdésről várhatóan hétfőn születhet döntés.

Ivica Dačić
ENSZ BT

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.