Ugrás a tartalomra

Dačić: Koszovó kérdése nyitott

2019.02.21
11:50
2019.02.21
16:32
Forrás
Pannon RTV
Ivica Dačić üdvözölte, hogy az Amerikai Egyesült Államok egyre nagyobb szerepet vállal a koszovói helyzet megoldásában.

A Szerbiai RTV híradójában a szerb külügyminiszter azt mondta, ez azt jelenti, hogy a kérdés nem lezárt. Azt is biztatónak tartja, hogy az európai országok többsége kiáll azért, hogy Koszovó törölje el a szerb árukra kirótt vámokat, de véleménye szerint vannak olyan EU-tagállamok, akiknek nem áll érdekében a vámok eltörlése.

Fotó:Tanjug/AP/Susan Walsh

Sebastian Kurz nagyobb szerepvállalásra kérte Donald Trumpot a koszovói kérdés megoldásában a washingtoni Fehér Házban megtartott találkozójukon. Az osztrák kancellár elmondta, hogy az Egyesült Államoknak nagy a befolyása Koszovóban, amit pozitívan ki is használhatna. Erre reagált Ivica Dačić a Szerbiai RTV műsorában: „Van egy furcsa helyzet, hogy az Amerikai Egyesült Államok érdekelt abban, akár még egyes európai partnereinknél is jobban, hogy folytatódjon a párbeszéd, és hogy hosszútávú megállapodás szülessen. Ez kötődik az álláspontjuk megváltoztatásához, ami leginkább arra vonatkozik, hogy Koszovó kérdése nincs lezárva, hanem ez egy nyitott kérdés, amire keressük a megoldást. Ők minden kompromisszumot elfogadnának, amit Belgrád és Pristina elér.”

A szerb külügyminiszter arról is beszélt, hogy a három hónapja érvényben levő szerb árukra kirótt koszovói vámokat még mindig nem törölték el.

Ivica Dačić, külügyminiszter, Szerbia: „Az Amerikai Egyesült Államok erőfeszítései és éles ellenkezése ellenére ez azért történhetett meg, mert egyes európai államok nehezítik a folyamatot. Nekik nem érdekük az, hogy ezt májusig megcsináljuk, mert Európában választások lesznek, másrészt azért, mert ők ebben a párbeszédben nem kaptak vezető szerepet.”

Újságírói kérdésre Dačić elmondta, itt elsősorban Nagy-Britanniára és Németországra gondol. Hozzátette, hogy Szerbia továbbra is úgy tekint Koszovóra, mint a saját autonóm tartományára.

Ivica Dačić
Donald Trump

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.