Ugrás a tartalomra

Dačić: Nem sokat tettek a vám eltörléséért

2019.11.09
19:26
Forrás
Szerbiai RTV
Egy év elteltével még mindig érvényben van a szerbiai és a boszniai árura kirótt 100 százalékos vám Koszovó területén.

A döntés amellett, hogy komoly gazdasági károkat okozott Szerbiának, a koszovói polgárok pedig azóta kénytelenek a drágább termékeket megvásárolni, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédet is blokkolta. Szerbia ugyan készen áll a kompromisszumra, de nem fogadja el a civilizálatlan, egyoldalú cselekedeteket - szögezte le Ivica Dačić. A szerb külügyminiszter szerint indokolatlanul vezették be a hatalmas vámot. Előszele az volt, hogy nem vették fel őket az Interpolba - véli a szerb politikus, aki szerint Koszovó nem is azért akart belépni, hogy a bűnözés ellen küzdjön, hanem hogy az ország szuverenitását fitogtassa. Pristina álláspontja szerint a vámokat azért vezették be, mert Szerbia Koszovó függetlenségének el nem ismerésén dolgozott. Ivica Dačić elmondta, bíztak abban, hogy a nemzetközi közösség hatást gyakorol majd Koszovóra a vámok felfüggesztése terén, ez azonban egy év után sem történt meg, ez pedig azt jelzi, hogy kettős mércét alkalmaznak Pristina javára. A két fél közötti dialógus folytatására kizárólag a vámok megszüntetése után lesz lehetőség, más esély nincs rá, még a koszovói kormány lecserélése esetén sem - hangsúlyozta a szerb külügyminiszter.

Ivica Dačić
Koszovó
vám
Pristina
Belgrád
párbeszéd

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.