Ugrás a tartalomra

Dačić pozitívnak értékelte Szerbiára nézve az ENSZ BT ülésszakát

2019.02.08
11:25
2019.02.08
16:41
Forrás
Tanjug, Pannon RTV
Szerbia szempontjából ez volt az eddigi legpozitívabb ülésszak - mondta Ivica Dačić New Yorkban, az ENSZ Biztonsági Tanácsát értékelve.

A szerb politikum szerint további eredménynek számít, hogy nem csak azok az országok ítélik el a Pristina által bevezetett vámokat, amelyek nem ismerték el a Koszovó függetlenségét, hanem olyan tagállamok is, mint például az Amerikai Egyesült Államok vagy Németország.

Ivica Dačić, szerb külügyminiszter szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának tegnapi ülése Szerbia számára az egyik legkedvezőbb volt. A BT tagállamainak képviselői egyhangúlag elítélték a Szerbiából és Boszniából érkező termékekre kiszabott 100 százalékos vámot. A nemzetközi közösség újfent felszólította a koszovói kormányt a vám azonnali eltörlésére.

Ivica Dačić, külügyminiszter, Szerbia: „Véleményem szerint Pristina képviselői ma este egy nagyon egyértelmű figyelmeztetést kaptak, hogy azonnal meg kell szüntetniük a vámot. Akár megfogadják ezt, akár nem, úgy gondolom, hogy Szerbia számára fontos, hogy - ki tudja, hanyadszor - talán az első alkalommal nem Szerbiát hibáztatják automatikusan mindenért.”

AZ ENSZ Biztonsági Tanácsa megállapodott a Koszovóval kapcsolatos ülések számának csökkentéséről is - szögezte le Dačić. Magyarázata szerint egyes nyugati országok arra törekszenek, hogy a koszovói kérdés ne is kerüljön a vétójoggal rendelkező Biztonsági Tanács elé.

Ivica Dačić, külügyminiszter, Szerbia: „Úgy vélem, nagyon fontos, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai egyhangúlag egyetértettek abban, hogy az ülésszakok dinamikájára vonatkozó kérdés már ne merüljön fel, mert végtére is ez nem Szerbiától függ. Nem Szerbia határozta meg ezeket időszakokat, hogy az üléseket három havonta tartsák meg, hanem főtitkár nyújtott be jelentést három havonta.”

 A szerb külügyminiszter hozzátette, idén még kétszer tárgyal az ENSZ BT Koszovóval kapcsolatos kérdésekről, a jövő évben már csak kettő alkalommal. Ha a tárgyalások pozitív irányba haladnak ez a szám tovább csökkenhet.

Ivica Dačić
ENSZ Biztonsági Tanács
Koszovó

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.