Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Markus Schreiber

Davos - A globális kihívásokra a nemzetközi együttműködés jelenti a megoldást

2019-01-23
07:18
Forrás
MTI
A nemzetközi együttműködés fontosságát hangsúlyozták a 49. Világgazdasági Fórum megnyitóján Davosban.

Klaus Schwab német közgazdász, a davosi Világgazdasági Fórumot szervező, azonos nevű svájci nonprofit alapítvány alapítója és elnöke az idei tanácskozás megnyitóján azt mondta, a globális kihívásokra a nemzetközi együttműködés jelenti a megoldást. Kifejtette, olyan számos ponton összekapcsolódó világra van szükség, amely középpontba helyezi az embert ahelyett, hogy az új technológiák rabszolgájává tenné.

Elsőként Jair Bolsonaro brazil államfő szólalt fel a politika, a civil társadalom és az üzleti élet döntéshozói előtt, azt hangoztatva, hogy kormánya arra törekszik: Brazília kerüljön be a befektetők számára legvonzóbb 50 ország közé. A január 1-jén beiktatott új elnök elmondta: azon fog dolgozni, hogy megnyissa a viszonylag zárt brazil gazdaságot, csökkentse és egyszerűsítse az adókat, privatizálja az állami vállalatokat és felszámolja a korrupciót.

Bolsonarónak elnökként a davosi fórum az első nemzetközi megjelenése, és az első felszólaló jogát Donald Trump amerikai elnöktől vette át, aki a részleges kormányzati leállás miatt nem utazott el a tanácskozásra.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter videoüzenet útján jelentkezett be a fórumon. Hozzászólásában a Kínával tartandó kereskedelmi tárgyalások kapcsán arról beszélt, hogy optimista a megbeszélések kimenetelét illetően, és Washington szerint a két ország közötti szuperhatalmi konfliktus elkerülhető.

Pompeo arra is kitért, hogy február végére újabb jó jelzések várhatók Észak-Koreával kapcsolatban. Hozzátette, hogy a magánszektornak bizonyosan fontos szerepe lesz majd a végső megállapodás kialakításában Phenjannal, mivel Észak-Korea ki van éhezve a külföldi befektetésekre.

A 49. Világgazdasági Fórum tanácskozásain a politika, a civil társadalom és az üzleti élet mintegy háromezer döntéshozója vesz részt több mint 100 ország képviseletében, köztük több mint hatvan állam- vagy kormányfő. A bizonytalanságokat és a zavaros időket azonban jól jelzi, hogy az iparilag hét legfejlettebb ország vezetői közül csak Angela Merkel német kancellár, Giuseppe Conte olasz miniszterelnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök vesz részt a fórumon. Trump mellett Emmanuel Macron francia elnök és Theresa May brit kormányfő is a belpolitikai válsághelyzet miatt maradt otthon.

Davos
Világgazdasági Fórum

Most

17:51

Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt

Orbán Viktor magyar miniszterelnök telefonon beszélt Donald Trumppal, az Egyesült Államok elnökével - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Népszerű