Ugrás a tartalomra

Davos hozadéka Szerbia számára

2018.01.26
17:55
2024.03.19
08:38
Forrás
Pannon RTV
A Nyugat-Balkán szempontjából fontos találkozók zajlottak le a davosi Világgazdasági Fórumon. Szerbia ezúttal is a legmagasabb szinten képviseltette magát a svájci síparadicsomban zajló találkozón.

A Nyugat-Balkán szempontjából fontos találkozók zajlottak le a davosi Világgazdasági Fórumon. Szerbia ezúttal is a legmagasabb szinten képviseltette magát a svájci síparadicsomban zajló találkozón.

Szerbia gazdasági jövője függ a Belgrád-Pristina párbeszéd alakulásától. Azonban ehhez mind a két félnek kompromisszum-késznek kell lennie - szögezte le Aleksandar Vučić szerb államfő Davosban. Koszovó kérdése az európai integráció szempontjából is rendkívül fontos - hangzott el többször a svájci világgazdasági fórumon. Vučić Johannes Hahnnal, az Európai Uniós bővítési biztosával is találkozott. Egyetértettek abban, hogy a következő fél évben nagy lendületet kaphat Szerbia EU-integrációs folyamata.
 

Aleksandar Vučić, köztársasági elnök, Szerbia: „A jelen lévő német, osztrák, görög, szlovák befektetők is elmondták, mi lenne a legfontosabb, amit látni szeretnének. Magától értetődő, hogy ennek része a Belgrád és Pristina közötti probléma megoldása. Ahhoz pedig nekünk és az albánoknak párbeszéden keresztül kell eljutnunk. Ebben segíthetnek, de sem az Európai Unió, sem más nem oldhatja meg a problémát, hanem nekünk, szerbeknek kell megoldanunk az albánokkal, ha képesek leszünk közös nevezőre jutni.”

A davosi konferencián Szerbia kormányfője, Ana Brnabić is részt vett. Tárgyalt több potenciális befektetővel, valamint beszédet tartott az Új vezetők Európa számára című tanácskozáson. Brnabić korábban elmondta, nagyon fontos, hogy további befektetők érkezzenek Szerbiába: „Az államfő, aki az elődöm volt, miniszterelnökként éppen Davosban beszélt olyan beruházókkal, akik két vagy három évvel később befektetőként érkeztek Szerbiába, mint a Gombert-Schubert cég. Ez egy nagy lehetőség a számunkra, hogy képviseljük Szerbiát. Azért, hogy elhívjuk őket, hogy ide jöjjenek. Nagy munka vár ránk Davos után, hogy alaposan végigkövessünk mindent, hogy felvegyük a kapcsolatokat. Azért, hogy Szerbiába hozzuk őket.”

A háromnapos davosi világgazdasági találkozó pénteken ér véget. Szerbia képviselői a fórum során nem csak az EU-integráció felé próbáltak lépéseket tenni. Több olyan ország és világméretű vállalat képviselőivel ültek egy asztalhoz, amelyek potenciális befektetők lehetnek az országban.

Davos
Világgazdasági Fórum
Aleksandar Vučić
Ana Brnabić
Koszovó

Most

15:33, Frissítve: 16:48

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.
15:17, Frissítve: 16:07

Stevan Bakić húsvéti köszöntője

Szabadka Város Önkormányzata és a saját nevemben kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, e legnagyobb keresztény ünnepet a Gergely-naptár szerint ünneplő minden polgártársamnak - írja köszöntőjében Szabadka polgármestere.

Népszerű