Ugrás a tartalomra

A davosi Világgazdasági Fórum fő témája a klímaváltozás

2020.01.21
18:29
2020.01.21
19:52
Forrás
Pannon RTV
Az ötvenedik davosi Világgazdasági Fórumon a fő téma a klímaváltozás, az egyik legfontosabb felszólaló, Donald Trump azonban nem igazán foglalkozott ezzel a kérdéssel a felszólalásában.

Ugyanakkor kijelentette: nem a szkepticizmus és a pesszimizmus, hanem az optimizmus, a remény és a lehetőségek idejét éljük. A svájci üdülőközpontban szervezett találkozón a szerb elnök is részt vett, akinek több kétoldalú találkozója volt. Aleksandar Vučić kijelentette: Davosban fontos találkozások születnek, amelyek Szerbia hasznára válhatnak.

A davosi Világgazdasági Fórumon a világ politikai és gazdasági elitje találkozott, immár ötvenedik alkalommal. A résztvevők gazdasági, technológiai, politikai és klímaügyi kérdésekről beszélgetnek. A négynapos rendezvény egyik központi eseménye az amerikai elnök beszéde volt.

Mivel a davosi fórum idei fő témája a klímaváltozás, Donald Trump pedig hírhedt arról, hogy nem szeret ezzel a kérdéssel foglalkozni, sokan megbotránkoztató beszédre számítottak. Főleg, hogy őt követően korábbi Twitter-csatázó partnere, a 17 éves klímaaktivista, Greta Thunberg szólalt fel. Ám a várakozásokra fittyet hányva Donald Trump csak röviden érintette a globális felmelegedés vagy a vízhiány kérdését, bejelentette, hogy az Egyesült Államok is csatlakozik az ezermilliárd fa ültetését célzó kampányhoz. Hozzátette: tiszta vizet és levegőt szeretne. Emellett pedig kitért a gázolaj és a gáz gazdasági jelentőségére. Az amerikai elnök azonban főként az Egyesült Államok diplomáciai terveiről beszélt. Méltatta országa gazdasági sikereit, felhívta a figyelmet azokra a megállapodásokra, amelyeket Washington Kínával és Mexikóval kötött, és megköszönte a külföldi befektetők jelenlétét Amerikában.

Donald Trump, elnök, Egyesült Államok: Ma büszkén jelenthetem be, hogy az Egyesült Államok egy olyan gazdasági robbanás közepén áll, amilyet még soha nem látott a világ. Visszanyertük az önbizalmunkat, ráleltünk a lelkületünkre, és felébresztettük az amerikai vállalkozói szellem erőteljes gépezetét. Amerika növekszik, Amerika gyarapszik, és igen, Amerika újra győzedelmeskedik, úgy, mint soha korábban.

A Világgazdasági Fórumon részt vesz a szerb elnök is, aki a Nyugat-Balkánt érintő kérdésekről, valamint egy gazdasági témában szervezett panelbeszélgetésen szólalt fel.

Aleksandar Vučić, köztársasági elnök, Szerbia: „Engem a gazdasági fejlődés, a növekedési arány, az államadósság és a bruttó hazai termék aránya érdekel. Ezek a dolgok érdekelnek. Ezek olyan dolgok, amelyekkel viszonylag elégedett vagyok, habár – biztos vagyok benne – képesek vagyunk többre és jobbra a következő időszakban. Mindazokat az országokat, amelyek gazdaságilag fejlettebbek nálunk, nagyobb sebességgel kell utolérnünk.”

Aleksandar Vučićnak ezen felül számos kétoldalú találkozója is volt. Találkozott például Andrej Plenković horvát kormányfővel, akivel a nyílt és kellemes beszélgetés során érintették Szerbia és Horvátország viszonyát. A találkozót magasabb fokú bizalom és optimizmus jellemezte - nyilatkozta a szerb elnök. A szerb elnök találkozott Suma Chakrabartival, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnökével, valamint Robert O’Briannel, Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadójával is. Utóbbival Szerbia és az Egyesült Államok kapcsolatának javításáról esett szó.

Andrej Plenković
Davos
Világgazdasági Fórum

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.