Ugrás a tartalomra

„A Daytoni Egyezmény 25 év békét hozott”

2020.11.21
12:30
Forrás
Szerbiai RTV, euronews.com
25 évvel ezelőtt, 1995. november 21-én kötötték meg a daytoni békeszerződést, amellyel befejeződött az 1991 és 1995 között zajló délszláv háború.

Három hetes tárgyalássorozat után, 1995. november 1. és 21. között Bosznia és Hercegovina, Horvátország és a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság vezetői az Amerikai Egyesült Államok közvetítésével megállapodásra jutottak és letették a fegyvert. A daytoni megállapodást Slobodan Milošević volt szerb elnök, Alija Izetbegović egykori boszniai elnök és Franjo Tuđman horvát elnök írták alá a párizsi Elysée palotában. Nikola Šainović, korábbi szerb miniszterelnök-helyettes az évforduló kapcsán a Tanjug hírügynökségnek úgy nyilatkozott, a délszláv háború 100.000 életet követelt, a Daytoni Egyezmény pedig 25 év békét hozott. 

Daytoni Egyezmény
délszláv háború
Nikola Šainović

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.