Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dragan Kujundzic

„A Daytoni Egyezmény 25 év békét hozott”

2020-11-21
12:30
Forrás
Szerbiai RTV, euronews.com
25 évvel ezelőtt, 1995. november 21-én kötötték meg a daytoni békeszerződést, amellyel befejeződött az 1991 és 1995 között zajló délszláv háború.

Három hetes tárgyalássorozat után, 1995. november 1. és 21. között Bosznia és Hercegovina, Horvátország és a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság vezetői az Amerikai Egyesült Államok közvetítésével megállapodásra jutottak és letették a fegyvert. A daytoni megállapodást Slobodan Milošević volt szerb elnök, Alija Izetbegović egykori boszniai elnök és Franjo Tuđman horvát elnök írták alá a párizsi Elysée palotában. Nikola Šainović, korábbi szerb miniszterelnök-helyettes az évforduló kapcsán a Tanjug hírügynökségnek úgy nyilatkozott, a délszláv háború 100.000 életet követelt, a Daytoni Egyezmény pedig 25 év békét hozott. 

Daytoni Egyezmény
délszláv háború
Nikola Šainović

Most

07:41, Frissítve: 08:14

Összefogással Olivér gyógyulásáért

A bajmoki Pál Gajódi Olivérnek szerte a világon akadnak jóakarói, akik kisebb-nagyobb adományaikkal járulnak hozzá ahhoz, hogy a lassan egy éves kisfiú megkapja azt, amire a legnagyobb szüksége van: egy génterápiás kezelést.
19:50, Frissítve: 19:55

Négy áldozata van a robbanásnak Bristol közelében

Négy ember meghalt, egy pedig súlyosan megsérült egy robbanásban az angliai Bristol közelében - számolt be a Times egyik újságírója Twitter-bejegyzésében. A munkások egy vegyi tartály tetején voltak, amikor az felrobbant.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.