Ugrás a tartalomra

December 20-án kerül a vajdasági képviselőház elé a költségvetés

2018.12.11
13:47
2024.03.19
08:43
Forrás
Pannon RTV
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi parlament elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindítójában azt is elmondta, milyen nagyberuházásokkal számolnak a 2019-es költségvetésben.

December 20-án kerül a vajdasági képviselőház elé a tartományi költségvetés jövő évi tervezete, amelyet a vajdasági kormány hétfőn már elfogadott. Eszerint a tartomány 2019-ben csaknem 75 milliárd dinárból gazdálkodhat, vagyis mintegy 1,3 milliárd dinárral többel, mint a módosított 2018-as költségvetés szerint. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi parlament elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító műsorában azt is elmondta, milyen nagyberuházásokkal számolnak a 2019-es vajdasági költségvetésben.

A jövő évi tartományi költségvetés tervezete szerint lesz pénz arra, hogy felépüljön az Egyetemi Kultúrközpont Újvidéken. Az egészségügyet is fejlesztik. Tartományi forrásból vesznek például tíz speciális mentőautót a dialízisre járó betegek szállítására. A szabadkai Népszínház is elkészülhet 2020 tavaszáig olyan mértékben, hogy legalább egy részét birtokba vehessék a színészek és a nézők. A kisebb településeken is lesznek fejlesztések. Pásztor István, elnök, VMSZ: „Jövőre elindul négy szennyvíztisztító építése. Ezek olyan szennyvíztisztítók, amelyek olyan önkormányzatokban vannak, ahol mi érdekeltek vagyunk. Ez a topolyai, a kishegyesi, a szenttamási és a temerini.”

Újra felvetődött az előrehozott parlamenti választás lehetősége. A Blic úgy tudja, Aleksandar Vučić haladópárti elnök és az ország államfője a jövő héten ismerteti az ezzel kapcsolatos véleményét. Pásztor István nem csodálkozik azon, hogy újra előkerült ez a téma. Azt mondta, a balkáni térség már csak ilyen: „Normális országokban, normális helyzetben a normális négyévenkénti választás a normális, nálunk pedig az a normális, hogy előrehozott választások vannak folyamatosan. Úgyhogy ilyen szempontból se a fölvetés nem lep meg, sem az ezzel kapcsolatos gondolkodás nem lep meg, se az nem lepne meg, ha ez így lenne. De az sem lep meg, ha ez nem így fog lenni.”

A VMSZ elnöke a feszült szerb-koszovói viszonyról is szólt. Azt mondta, az utóbbi hetekben Pristina durva lépéseket tesz Szerbia ellen. Folyamatosan feszíti a húrt például azzal, hogy vámokat vezet be vagy saját hadsereget akar kialakítani. Közben pedig azt állítja, békés megegyezésre törekszik. Pásztor szerint ez inkább a bizonytalanság jele, mintsem a határozottságé.

Pásztor István
SZMR
Napindító
tartományi költségvetés

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.