Ugrás a tartalomra

Délben folytatódnak a tárgyalások az EU-csúcson

2020.07.18
21:04
2020.07.19
08:40
Forrás
Hirado.hu, MTI
Harmadik napjához érkezett a közel kétezer milliárd euró sorsáról szóló brüsszeli egyezkedés. Lassan közelednek egymáshoz az álláspontok az uniós csúcson. A cikk frissül!

Ahogyan ez ilyenkor természetes, a tárgyalásokat kemény küzdelem jellemzi, de a dolgok a helyes irányba haladnak, és ez a legfontosabb – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár Brüsszelben, az uniós tagországok vezetőinek a hosszú távú költségvetésről és a gazdasági mentőcsomagról folytatott, pénteken kezdődött, kétnaposra tervezett csúcstalálkozója szünetében szombaton.

Kurz azt mondta, előremutató, hogy az unió 2021 után érvényes, következő hétéves költségvetéséről, valamint az Európai Bizottság által javasolt Új Nemzedék EU (Next Generation EU) nevű, a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi kárainak helyreállítási csomagjáról szóló tárgyalások folyamán meghallgatták a „takarékos négyeknek” nevezett EU-tagállamokat – Ausztriát, Dániát, Hollandiát és Svédországot –, amelyek kisebb költségvetést szeretnének.

Üdvözölte, hogy Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének javaslata alapján a költségvetés alacsonyabb lenne, azonban országa esetében a közös agrárpolitikához kapcsolódó kompenzációs mechanizmus egyösszegű visszatérítést biztosító kedvezményei magasabbak lennének. Véleménye szerin „egyértelmű”, hogy csökkenni fog a költségvetés nagysága. Hozzátette azonban: még nyitott a kérdés, miként lehetséges biztosítani, hogy a pénzt megfelelően használják fel az egyes tagállamokban, egyebek mellett a zöld- és digitális átállás, és a gazdaságot élénkítő szükséges reformok estében. Ez különösen néhány olyan tagállam esetében érzékeny, ahol növelni kell a versenyképességet – húzta alá.

Szavai szerint „egy másik bonyolult téma” a jogállamiság kérdése maradt. „Magyarország és Lengyelország nagyon világos álláspontot képvisel e tekintetben, amellyel nem értük egyet. Itt még nem történt áttörés a tárgyalások során” – fogalmazott az osztrák kancellár.

A következő, 2021 után érvényes hétéves költségvetésről és az ahhoz kapcsolódó, a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó csomagról szóló csúcstalálkozó második, szombati munkanapja befejeződött, a megbeszélések vasárnap délben folytatódnak – közölte Barend Leyts, az Európai Tanács elnökének szóvivője Twitter-üzenetében szombat éjszaka.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök továbbra is szilárdan és következetesen képviseli azt az elvet, amellyel kiutazott a brüsszeli csúcstalálkozóra: a magyarok pénzéről csakis a magyarok dönthetnek - mondta Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szombaton az MTI-nek, telefonon nyilatkozva.

Kovács Zoltán a hosszú távú uniós költségvetésről és gazdasági mentőcsomagról zajló tanácskozás állásáról beszámolva kifejtette, pénzügyi kérdésekben, az összegek nagyságát és elosztásának módját illetően közeledtek az álláspontok. Hangsúlyozta, a magyar kormányfő továbbra is abban a felfogásban folytatja a tárgyalásokat, hogy semmiféle politikai előfeltételt nem lehet állítani a pénzek elosztásával és költésével szemben.

Két-, illetve többoldalú megbeszéléseket kezdtek szombat délután Brüsszelben az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfői, mielőtt ismét huszonhetes körben folytatódna a tanácskozás, amelyen a hosszú távú uniós költségvetésről és gazdasági mentőcsomagról tárgyalnak.

Barend Leyts, az Európai Tanács elnökének szóvivője Twitter-üzenetében azt közölte, hogy a csúcstalálkozó második, szombati munkanapján a tagállami vezetők 11 óra után plenáris formátumban folytattak megbeszélést a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló, hosszú távú uniós költségvetésről és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagról.

Korábban azt közölte, hogy a tanácskozást megelőzően kora reggel Charles Michel tanácsi elnök Angela Merkel német kancellárral, Emmanuel Macron francia elnökkel, Pedro Sánchez spanyol, valamint Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel folytatott közös megbeszélést.

Kiszivárgott információk szerint Michel szombaton újabb javaslattal állt elő a megállapodás mihamarabbi eléréséért. A mintegy 65 oldalas kompromisszumos javaslattervezet megtartotta a 2021-2027 közötti EU-s költségvetés 1074 milliárd eurós számait. A 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő alap összetételével összefüggésben viszont Michel azt javasolta, hogy abban az Európai Bizottság ajánlásában szereplő 500 milliárd euró helyett 450 milliárd euró vissza nem fizetendő támogatás, valamint a korábbi 250 milliárd euróval szemben 300 milliárd eurós kölcsön szerepeljen.

Információk szerint a korábbi javaslatot leginkább bíráló Hollandia hajlandó tárgyalási alapnak tekinteni az új számokat rögzítő tanácsi javaslatot. A tanácskozás pénteki napján Hollandia mellett Németország, Ausztria, Svédország és Dánia is a végsőkig ragaszkodott ahhoz, hogy esetükben őrizzék meg a közös agrárpolitikához kapcsolódó kompenzációs mechanizmus egyösszegű visszatérítést biztosító kedvezményeit.

Pénteken röviddel éjfél előtt félbeszakadt a találkozó, amelyen az EU hétéves költségvetéséről, és a 750 milliárd eurós gazdaság-élénkítő hitelcsomagról kellene dönteniük a tagállamok vezetőinek. 

Diplomáciai források szerint az első tárgyalási nap kevés előrehaladást eredményezett. A tanácskozás legvitatottabb, megosztó és politikai kérdései között egyebek mellett a költségvetés és a helyreállítási alap nagysága, a pénzek jóváhagyásának mechanizmusa, illetve a nettó befizető országoknak járó visszatérítés szerepel. A "takarékos négyeknek" nevezett EU-tagállamok, Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország kisebb költségvetést szeretnének, és nagyobb beleszólást a pénzek elosztásába és felhasználásába. 

Fotó:Tanjug/AP/Francisco Seco

Az úgynevezett takarékos országok szigorúbb ellenőrzést követeltek az elbírálásnál, de a csomag méretét is kifogásolták. „Nem válhatunk adósságunióvá”– közölte Twitter-üzenetében Sebastian Kurz osztrák kancellár. Mark Rutte holland miniszterelnök pedig új javaslatot vár. Közölte: a követeléseik egyelőre egyik területen sem érvényesülnek, így továbbra is blokkolja a megállapodást, még annak árán is, ha emiatt eredménytelenül érne véget a csúcstalálkozó.

Fotó:MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor külön csoportban tárgyalt Angela Merkellel és Emmanuel Macronnal. A magyar kormányfő kétoldalú egyeztetést folytatott az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel is. Szakértők szerint az EU hétéves költségvetéséről és a 750 milliárd eurós gazdaság-élénkítő hitelcsomagról július végén vagy augusztusban születhet megállapodás.

A pénteken kezdődött, kétnaposra tervezett csúcstalálkozón az Európai Tanácsnak az unió következő hétéves költségvetéséről, valamint az Európai Bizottság által javasolt Új Nemzedék EU (Next Generation EU) nevű helyreállítási csomagról kell megállapodnia. Utóbbi célja, hogy enyhítsen a járvány miatt kialakult gazdasági válságon. A bizottság tervei szerint a 750 milliárd eurós mentőcsomag nagyobbik része vissza nem térítendő támogatásokból, egyharmad része pedig hitelekből állna. A kölcsönfelvétel önkéntes a tagállamok számára, míg a támogatásokból minden tagország részesülne.

Európai Unió
EU költségvetés
EU-csúcs
csócstalálkozó

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.