Ugrás a tartalomra

Deli Andor: Az EU hosszútávon gondolkodik és befektet a térség fejlesztésébe

2020.10.07
11:33
2020.10.07
21:54
Forrás
Pannon RTV, Szabadkai Magyar Rádió
Az Európai Unió befektetési tervének fő célja, hogy gazdasági növekedést érjen el a Nyugat-Balkánon - jelentette ki a Pannon RTV-nek adott exkluzív interjújában.

Van hová fejlődniük és erősödniük a nyugat-balkáni országoknak - nyilatkozta Deli Andor. A vajdasági származású Fideszes EP-képviselő kiemelte, a befektetési terv fő célja, hogy gazdasági növekedést érjen el a térségben. Előzetes számítások alapján az Európai Bizottság abban reménykedik, hogy a támogatás az adott időszakban mintegy 4 százalékos GDP növekedést hozat majd. Deli hangsúlyozta, kiemelt szerepet kap a térségben a közlekedés és az infrastruktúra fejlesztése, de a tiszta energia, a környezetvédelem, a digitális jövő, valamint a magánszektor is kulcsfontosságú szerepet kap.

Deli Andor, EP-képviselő, Fidesz-KDNP (VMSZ): „Konkrétan Szerbia vonatkozásában a program említi, hogy kis és közép nagyságú városoknál a szennyvíz, illetve maga a szemét kezelésére, a kommunális szemét kezelésére egy hatékony támogatást tud majd nyújtani ez a program, ami azt gondolom, hogy szinte mindenkit érint. Ugyanakkor az, ami a fő üzenete ennek a csomagnak az az, hogy az unió is végre befektet és hosszútávon gondolkodik ebben a térségben, a Nyugat-Balkánban, ennek a térségnek a felzárkóztatásában, és azt gondolom, hogy ez az, ami egy új jelenség és fontos jelzés a régió országainak. Hozzá kell tenni, hogy mindez a magyar biztos nevéhez is köthető, hiszen az ő csapata és ő volt az, aki erre rendkívüli hangsúlyt fektetvén dolgozta ki ezt a tervet.”

Az EP-képviselő hozzátette: „A csatlakozás derekán van az ország, még számos feladat és nehézség áll előtte, ugyanakkor senki sem vitatja, hogy még vannak megoldásra váró feladatok. Ugyanakkor az Európai Unió, ezt hallhattuk tegnap Várhelyi Olivér bővítési biztostól is, egy olyan elvárást fogalmazott meg Szerbia irányába, hogy az új kormány felállásával egy gyorsabb, magasabb fokozatba kapcsoljon, ami a reformtevékenységeket illeti.”

Deli Andor
Nyugat-Balkán
Fidesz
KDNP
VMSZ
EP-képviselő

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.