Ugrás a tartalomra

Deli Andor: Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a hidrogénhajtású járművek fejlesztésére

2020.11.30
19:53
2020.11.30
20:06
Forrás
Közlemény
Az autóiparnak fel kell gyorsítania a hidrogénhajtású gépjárművek fejlesztését, az EU-nak pedig segítenie és támogatnia kell ezeket a törekvéseket - jelentette ki Deli Andor az Európai Parlament Közlekedési és Turisztikai Szakbizottságának ülésén.

Az Európai Unió hidrogén stratégiájáról készült jelentést vitatták meg a szakbizottság tagjai.

,,A közlekedés az egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó szektor, és valószínűleg megtartja ezt a pozícióját az előrelátható jövőben is. Az elektromotorok elterjedése kedvező lehet a lég- és zajszennyezés szempontjából a zsúfolt városközpontokban és rövid távolságok megtételekor. Nyilvánvaló viszont, hogy az elektromos gépjárművek nem felelnek meg minden szükségletnek és követelménynek, úgy, mint a gyors újratöltés, a teherszállítás vagy nagyobb távolságú utazások. Napjainkban nagy kínálatot látunk a hibridmeghajtású autók terén, de ezek sem megfelelőek hosszabb távokra. Az akkumulátor lemerülése után - ami átlagosan 50 kilométer megtétele után történik - a hagyományos belsőégésű motor veszi át a szerepet, ami a motor nagysága és az autó súlya miatt nagyobb fogyasztást, és így nagyobb szén-dioxid-kibocsátást is eredményez" - mondta el Deli Andor fideszes európai parlamenti képviselő.

,,Az európai autógyártás ezért fel kell, hogy gyorsítsa a hidrogénhajtású személyautók fejlesztését. Továbbá, biztosítani kell, hogy legalább a transzeurópai közlekedési törzshálózatot (TEN-T) lássák el nemcsak elektromos, hanem hidrogén töltőállomásokkal is. Az elektromos- és hidrogénhajtású gépjárművek fejlesztése párhuzamosan kell, hogy történjen. Nagyobb hangsúlyt kell máris helyezni a hidrogénre az alternatív üzemanyag infrastruktúra-tervezetekben, hogy a hidrogénhajtású járművek gyorsabban elterjedhessenek, amikor elérünk a tömeggyártásukhoz. E tekintetben számítok az Európai Bizottság támogatására is" - tette hozzá a fideszes politikus.

Deli Andor
EP-képviselő
Európai Parlament
Európai Unió
Fidesz
VMSZ

Most

15:33, Frissítve: 16:48

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.
15:17, Frissítve: 16:07

Stevan Bakić húsvéti köszöntője

Szabadka Város Önkormányzata és a saját nevemben kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, e legnagyobb keresztény ünnepet a Gergely-naptár szerint ünneplő minden polgártársamnak - írja köszöntőjében Szabadka polgármestere.

Népszerű