Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Deli: Az EU ne adósítsa el a jövő nemzedékét!

2023.01.31
15:07
Forrás
Közlemény
Az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága a mai napon megvitatta - Ukrajna 18 milliárd eurós finanszírozása és a koronavírus utáni helyreállítás kapcsán - az Unió diverzifikált hitelfelvételi stratégiáját.

Deli Andor, a Fidesz európai parlamenti képviselője a vitában felhívta a figyelmet: az EU nem válhat adósságközösséggé, nem adósíthatja el a jövő nemzedékét.

Deli Andor elmondta: Európa az elmúlt néhány évben állandó kihívásokkal néz szembe, amelyek innovatív módszereket és új pénzügyi eszközt igényeltek. Ez volt a koronavírus okozta válság utáni helyreállítást és a gazdasági ellenálló-képesség növelését célzó, eredetileg 750 milliárd eurós, ún. NextGenerationEU mottója.

Deli Andor ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a helyreállítási forrásoknál komoly késedelem tapasztalható a kifizetésekben. Eltelt két év, de a rendelkezésre álló 338 milliárd eurós támogatási keretből csak 95 milliárdot fizettek ki. A kölcsönök esetében ez még kevesebb: 47 milliárdot utaltak ki a lehetséges a 385 milliárd euróból. 16 tagállam az előfinanszírozáson kívül még nem kapott semmilyen forrást és még mindig van 5 olyan tagállam, amely az előfinanszírozást sem kapta meg.

Deli Andor szerint ez egyenlőtlen versenyfeltételeket teremt a nemzetgazdaságok között, hiszen alapértelmezés szerint az EU-nak ellensúlyoznia kell a piaci feltételek tagállamai között meglévő egyenlőtlenségeit, nem pedig súlyosbítania. Különösen azért, mert minden tagállamnak hozzá kell járulnia a közös hitelek törlesztéséhez, még akkor is, ha egyetlen eurócent támogatást sem kapott.

Deli Andor kiemelte: ebből is kiderül, hogy a közös kölcsön, mint a válságkezelés eszköze nem csodaszer, ezért kivételes, egyedi esetnek kell maradnia. Az EU-t a négy szabadság elvének kell összetartania, nem pedig az adósságfelelősségnek.

Deli Andor
EU
Európai Unió

Most

17:29, Frissítve: 17:37

Tapasztalatszerző körúton

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, magyar miniszteri biztos tapasztalatszerzés céljából munkatársaival Belgrádba és Dél-Bánátba látogatott.
16:37, Frissítve: 18:02

A hírös debellácsi nagyvásár

A torontálvásárhelyi híres debellácsi nagyvásár az idén ünnepli 150 éves fennállását. Az első tavaszi vásár nagyon jól alakult, a helyiek és a szervezők szerint rég nem volt ilyen nagy az érdeklődés.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.