Ugrás a tartalomra

Deli: Az uniós csatlakozás sohasem az 1+1=2 képlettel működik

2022.06.24
15:22
2022.06.24
20:16
Forrás
Pannon RTV
Eredménytelenül zárult a nyugat-balkáni csúcstalálkozó csütörtökön, ez pedig még nagyobb csalódottságot eredményezett a balkáni vezetők körében, mint korábban bármikor - nyilatkozta Deli Andor a Pannon RTV-nek.

Albánia 8, Észak-Macedónia 18 éve vár az EU-tagságra. Moldova és Ukrajna azonban tagjelöltté vált.

A vajdasági származású Fidesz-KDNP EP-képviselő azt mondta, ez érthető a fennálló háborús helyzet miatt, viszont kiemelte, szerinte Ukrajna nem valószínű, hogy megkapta volna ilyen gyorsan az EU-s tagjelöltséget, ha nincs az orosz-ukrán háború.

„Nem szabadna megengednie az Európai Uniónak azt, hogy ezekben az érzékeny időszakokban megkockáztassa a saját biztonságát azzal, hogy nem figyel oda a Nyugat-Balkánra eléggé. Azt hiszem, hogy itt például a magyar kormány már számos alkalommal nagyon élesen bírálta ebből kifolyólag a brüsszeli vezetést és a húzódozó tagállamokat, és azt hiszem, hogy ezt mi, vajdasági magyarokként is érzékeltük például a kilencvenes években, hogy mit jelent, hogyha ez a térség elszabadul és instabillá válik, tehát ezt nem szabad megengedni és itt különösen oda kell figyelni például Bosznia-Hercegovinára, akit most Ukrajna beelőzött a tagjelölt státusz megnyerésére. Ezek olyan dolgok, amelyek elgondolkodtatóak és ezek a kérdőjelek jelentek meg tegnap a térség vezetőinek a feje fölött is, amikor a vezetők távoztak. Csak bízni tudunk abban, hogy valami változás történik, mert különben nem hiszem, hogy ez jó irányba haladna. Ahogy említette is, a népszerűsége és a szavahihetősége az EU-nak egyre inkább kopik a térségben, ez komoly biztonsági kockázatot is jelent Európának, az Európai Uniónak.”

Szerbia mindent megtesz, hogy decemberig elérje az EU-s standardokat és akkor ünnepelhet az ország - ezt nyilatkozta Aleksandar Vučić csütörtökön a nyugat-balkáni csúcstalálkozót követően. A szerb államfő ugyan leszögezte, hogy semmilyen konkrét előrelépés nem történt a kétnapos találkozón, viszont jó párbeszédet folytattak a balkáni és az EU-s vezetők között. Deli Andor vajdasági származású fideszes EP-képviselő a Pannon RTV számára azt nyilatkozta, ezeknek az elvárásoknak a teljesítésével sem biztos, hogy történik előrelépés.

„Az uniós csatlakozás sohasem az 1+1=2 képlettel működik, tehát Vajdaságban is, ha valaki eleget tesz a standardoknak, elvárásoknak, akkor sem garantált az eredmény. Ismét sajnos példa volt Észak-Macedónia esete, akik az ország nevét is lecserélték annak érdekében, hogy megfeleljenek ezeknek az elvárásoknak, vagy akár standardoknak, és ugye azóta sem történt előrelépés a tárgyalásaikat illetően. Épp tegnap várták a nagy áttörést és mégsem következett be a bolgár ellenállás következtében, tehát nagyon nehéz azt bizton állítani, hogyha valaki megteszi a szükséges lépéseket, akkor valami történik. A reformok, törekvések, azok elsősorban valóban az ország belső megerősítésére kell, hogy összpontosuljanak, tehát úgymond saját magunk érdekében kell ezeket a reformokat véghez vinni, tehát hogyha ez mondjuk járulékos kárként, kicsit ironizálok, meghozza azt, hogy az Európai Unió is nyitottabbá válik irányunkba, akkor ez egy - azt hiszem -, hogy ez egy kétszeres siker.”

Deli Andor
Szerbia
Nyugat-Balkán
Európai Unió

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.