Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Deli: Szerbia jobb jelentést érdemel!

2022.06.14
16:48
2022.06.14
19:23
Forrás
Pannon RTV
Elfogadta az Európai Parlament Külügyi Bizottsága a Szerbiáról szóló országjelentést

A dokumentumban nehezményezték, hogy Szerbia nem csatlakozott az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciókhoz. A Pristinával való viszony kapcsán pedig ezúttal már a "kölcsönös elismerés" megnevezést használták, mely korábban nem szerepelt hivatalos uniós dokumentumban. A Fidesz delegációja a dokumentum ellen szavazott.

Szigorú a Szerbiáról szóló uniós országjelentés. Most is kifogásokat hoz fel - a jogállamiság és a sajtószabadság hiányát, a koszovói helyzet rendezetlenségét. A Pristinával való kapcsolat tekintetében ráadásul eddig nem tapasztalt, egyértelmű elvárást fogalmaztak meg az uniós politikusok. Eszerint Szerbiától és Koszovótól egy olyan, jogilag kötelező érvényű megállapodás aláírását várják el, mely a kapcsolatokat a kölcsönös elismerésre alapozva rendezné.

Vladimír Bilčík, az Európai Unió szerbiai jelentéstevője: "Úgy gondolom, mindenki számára világosak a párbeszéddel kapcsolatos realitások, a párbeszéd az egyetlen út az egyezséghez, az egyetlen módja a kölcsönös megállapodásnak, ami rendezni tudja a viszonyt Belgrád és Pristina között. Ez van a jelentésben, és ezt az álláspontot támogatta eddig is a parlament, a jövőben is ezt fogja. És igen, a "kölcsönös elismerés" szerepel a dokumentumban. De ezt nem a parlamentnek kell eldöntenie, ezzel a szerbiai polgároknak is tisztában kell lenniük."

Szerbiai RTV

Emellett a jelentésben fontos kitétel az is, hogy Szerbiától, mint uniós tagjelölttől elvárják az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciókhoz való csatlakozást. Ezt Belgrád a háború kitörése óta nem hajlandó megtenni, elsősorban saját energiabiztonságának fenntartása érdekében, mely óriási mértékben függ az oroszoktól.

Jadranka Joksimović, Szerbia európai integrációért felelős minisztere: "Az ENSZ Közgyűlésében Szerbia igennel szavazott Oroszország kizárására az Emberi Jogi Tanácsából, és más testületekben is ezt az álláspontot képviseltük, ekörül nincs kétség. Ami azonban a megszorításokat, a szankciókat illeti, az Szerbia számára nagy kihívást jelent több szempontból is. Erről már sokat beszéltünk, és úgy vélem, a polgárok meg is értették, miről van szó."

Szerbia jobb jelentést érdemel, emelte ki a Pannon RTV-nek adott interjúban Deli Andor, európai parlamenti képviselő. Mint fogalmazott, a mostani dokumentum nem szolgálja azt, hogy Szerbia erősítse partneri viszonyát az európai intézményekkel, és a tagság elérését sem. Ezért a Fidesz delegációja, a VMSZ-szel is egyeztetve, a dokumentum ellen szavazott.

Pannon RTV

Deli Andor, a Fidesz-KDNP VMSZ-es EP-képviselője: "Az Európai Parlament határozatai politikai állásfoglalást jelentenek, és megvan természetesen a megfelelő fajsúlyuk és hatásuk. Emiatt is döntöttünk úgy, hogy ellene szavazunk, ugyanis nem szeretnénk azt, hogy egy ilyen fajta szöveg gyengítse Szerbia tagsági pozícióit."

Szerbia 2009-ben nyújtotta be az uniós tagság iránti kérelmét, tagjelölti státust 2012-ben kapott. Az elmúlt 10 évben azonban rendkívül lassan haladt a folyamat. Ráadásul előbb a koronavírus, most pedig az orosz-ukrán háború szorította ki a prioritások közül a Nyugat-Balkán integrációját. A jelentésről egyébként az Európai Parlament július elején szavaz.

Szerbia
jelentés
Európai Parlament
Deli Andor

Most

17:02, Frissítve: 17:30

Egy asztalnál Kurti és Vučić

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.