Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Deli: Szerbia türelmesen várja sorát, kitart az európai integráció mellett

2021.09.15
15:24
2021.09.15
17:12
Forrás
Közlemény, Pannon RTV, Szerbiai RTV
A lassúság elsődleges oka, hogy a bővítés szkeptikusai szándékosan halogatják a döntéseket, és a legkülönbözőbb belpolitikai okokra és érdekekre hivatkoznak - véli a fideszes EP-képviselő.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke értékelte az Unió helyzetét. Elmondta, ha a Nyugat-Balkán jövőjébe fektetünk, az EU jövőjébe fektetünk. Ursula von der Leyen bejelentette, hamarosan a régióba látogat, és elhozza Brüsszel üzenetét, elsősorban a fiataloknak, akik még hisznek az uniós jövőben. Azt is kiemelte, hogy az EU fokozza a térség gazdasági támogatását, az új gazdasági és beruházási terv értéke a régió GDP-jének harmadával ér majd fel.

Tanjug/AP/Yves Herman

Deli Andor, fideszes EP-képviselő írásos felszólalásában kiemelte: „Az Európai Unió állapotának értékelésében rendkívül fontos tényező, hogy az Unió mennyire sikeresen érvényesíti érdekeit a globális politikai színtéren. Sajnos látnunk kell, hogy Európa folyamatos térvesztésben van. A Nyugat-Balkán térsége azonban az a része a világnak, ahol az EU a bővítési folyamatok felgyorsításával gyorsan és könnyen meg tudná erősíteni pozícióit."

A vajdasági származású képviselő hangsúlyozta: „Ahhoz, hogy Európa erős szereplő legyen a világpolitikai színtéren, elsősorban itthon, Európában kell erősnek lennie. Minden eddigi bővítési hullám új energiákat és lendületet hozott. A kelet-közép-európai bővítés nemcsak Európa belső egységét teremtette meg, hanem globális pozícióját is megerősítette. Ugyanezt hozná a nyugat-balkáni bővítés is, élén Szerbiával, a térség kulcs országával. Ez a tagjelölt ország türelmesen várja sorát és kitart az európai integrációs irányvonal mellett, annak ellenére, hogy jövőre immár tizedik évét tölti tagjelölti státuszban és sajnos még korántsem jár a csatlakozási folyamat végén".

„A lassúság elsődleges oka, hogy a bővítés szkeptikusai folyamatosan a csatlakozási tárgyalások során meghatározott kritériumrendszerek mögé bújnak, szándékosan halogatva a stratégiai döntéseket a legkülönbözőbb belpolitikai okokra és érdekekre hivatkozva. De az idő sürget! Remélem, hogy a jövő évértékelő beszédeiben már határozottabb politikai meglátásokról fogunk hallani" – zárta felszólalását Deli.

Deli Andor
EU-integráció
Brüsszel

Most

16:19, Frissítve: 16:35

Újrahasznosítják a szennyvíziszapot Szabadkán

Biomasszát állítanak elő a felhasználásával. Ez egyelőre egy kísérleti projekt. Az ehhez szükséges tesztültetvények a Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft. területén találhatók. Az illetékesek bemutatták az eddig elért eredményeket.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.