Ugrás a tartalomra

Délután kerülhet Porosenko asztalára az ukrán nyelvtörvény

2017.09.19
09:54
2024.03.19
08:36
Forrás
MTI
Nem tiltják meg a nemzetiségi nyelveken való oktatást, de minden gyermeknek beszélnie kell ukránul - jelentette ki Petro Porosenko, ukrán államfő hétfőn New York-ban.

Andrij Parubij, ukrán házelnök több híradás szerint azt mondta, hogy az illetékes bizottság még dolgozik a megszavazott törvényjavaslat korrektúráján, várhatóan kedd délután kerülhet Porosenko asztalára.

A törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikkelye egyértelműen kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv. Tehát a nemzeti kisebbségek anyanyelven oktatása az ukrán mellett csak az első négy osztályban engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban. Eszerint 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd az iskolákban.

ukrán
nyelvtörvény
oktatás
magyar
Porosenko

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.