Ugrás a tartalomra

Destabilizálhatja Ukrajnát az amerikai fenyegetés

2022.01.20
14:29
2022.01.20
14:34
Forrás
MTI
Az ukrajnai polgárháború kiújulását provokálhatja ki Joe Biden amerikai elnöknek az a kijelentése, hogy az orosz bankokat eltiltják a dollárban végrehajtott tranzakcióktól, ha Oroszország intervenciót hajt végre Ukrajna ellen .

Ezt jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak Moszkvában. Mindezek a nyilatkozatok hozzájárulhatnak a helyzet destabilizálásához. Teljesen hamis reményeket ébreszthetnek az ukrán vezetés egyes forrófejű képviselőiben, akik suttyomban úgy dönthetnek, hogy újraindítják a polgárháborút országukban, és megpróbálják erőszakkal megoldani a délkeleti országrész problémáit. Tartunk ettől - mondta Peszkov újságíróknak az amerikai elnök szerdai nyilatkozatát kommentálva, amely szerinte nem járul hozzá a feszültség csökkentéséhez.

A szerdai Biden-sajtótájékoztatón elhangzott egyéb kijelentésekkel kapcsolatban megjegyezte: az, hogy Ukrajnát a közeljövőben nem veszik fel a NATO-ba, nem jelenti azt, hogy középtávon ne válna a szövetség tagjává. Peszkov feltételes módban ugyan, de pozitívan értékelte az amerikai elnöknek azt a jelzését, hogy Washington kész lenne tárgyalni arról, hogy nem telepít fegyverzeteket Ukrajnába.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Oroszország számára Ukrajna NATO-tagságának elvetése ugyanolyan elvi kérdés, mint az, hogy ne legyenek hadászati eszközök a területén. Rámutatott: Moszkva várja az ezekkel a kérdésekkel kapcsolatos írásos washingtoni állásfoglalást. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök ezt követően telefonon újra tárgyal majd egymással.

Oroszország
Amerikai Egyesült Államok

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.