Ugrás a tartalomra

Díszülést tartott Zenta Község Képviselő-testülete

2017.09.11
16:29
2024.03.19
08:36
Forrás
Pannon RTV
A Zentai Községi Képviselő-testület városnapi díszülésével folytatódott az ünnepség Zentán. Magyarország és Szerbia felszólalói valamennyien az összefogás fontosságát emelték ki.

Először a magyar, majd a szerb himnusz csendült fel a több mint 100 éves zentai városháza falai között. Az ünnepi ülésen Balo Tatjana, a zentai Községi Képviselő-testület elnöke üdvözölte az egybegyűlteket, köztük a magyar és a szerb államfőt, valamint Magyarország, Törökország, Szerbia és a Tartomány küldöttségeit. „Külön megtiszteltetés és mérhetetlen öröm számomra, hogy megnyithatom Zenta Község Képviselő-testületének városnapi ünnepi ülését a zentai csata 320. évfordulóján.”

Zenta nem csak az élőhelyünk, hanem a sorsunk és a jövőnk is – emelte ki beszédében Ceglédi Rudolf polgármester, aki hozzátette, mindent megtesznek, hogy gazdaságilag is az élvonalba kerüljön városuk. A zentai csata fontos eleme a zentaiak identitástudatának. „Elmondhatjuk, hogy a Tisza partján jelképesen két világ ütközött meg, és harcművészeti téren is a fejlettebb, haladóbb európai társadalom és kultúra kerekedett felül, amelyben nagy szerepe volt a többnemzetiségű keresztény hadak összefogásának és az egységnek. Ennek már 320 éve, de nekünk, kései utódoknak továbbra is napról napra meg kell vívnunk a magunk ütközeteit és csatáit.”

Számos történelmi esemény van, aminek megértéséhez és értékeléséhez el kell felejtenünk a rögzült, közhelyszerű tudást – mondta Pásztor István, a Tartományi Parlament és a VMSZ elnöke. A zentaiak 25 éve úgy döntöttek, hogy a katonai zseniként tisztelt Savoyai Jenőnek győzelméhez kötik városuk ünnepét – tette hozzá. „Amikor a KKT meghozta a döntését, mondhatni tüntető kiállás volt azért, hogy megértessék, hogy megértessük, a világnak ebben a sarkában nem tudunk jobbat és bölcsebbet az összefogásnál.”

Nem csak a folyók formálták itt a tájat, de örökös újrakezdéseink a magunk jellemét is – fogalmazott beszédében a magyar államfő. Ma sem mindegy, hogy milyen békét kötünk egymással és végső soron önmagunkkal – tette hozzá Áder János, Magyarország államelnöke. „Nekünk, kései utódoknak az a feladatunk, hogy egymás megbecsülésével megőrizzük sokszínű hagyományainkat, kulturális örökségeinket. Szerbia és Európa számíthat ránk.”

Szerbiának több barátja van most, mint bármikor valaha, egy azonban kiemelkedik közülük: Magyarország, amely a reformok kezdete óta folyamatosan támogatja Szerbiát. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Nekünk szerbeknek, akárcsak a magyaroknak, sok okunk van arra, hogy büszkék legyünk a zentai csatára. Sok testvérünk harcolt a győztes oldalon, vállvetve a magyar barátainkkal.”

A díszülésen polgármesteri jubileumi díszoklevélben részesítették Nagy József esperes-plébánost fáradhatatlan munkájáért, aminek köszönhetően felépülhetett a zentai Kis Szent Teréz-emléktemplom. Úgyszintén díszoklevél illette Verebes Ernő költőt, zeneszerzőt, a budapesti Nemzeti Színház dramaturgját, amiért fellendítette Zenta művészeti életét.

Kiosztották a Pro Urbe-díjakat is. Máriás Vilmost, a zentai Gimnázium kémiatanárát kiemelkedő pedagógia tevékenységéért posztumusz tüntették ki. Az elismerést felesége vette át. Szórád Endre, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium kémiatanára szintén átvehette a Pro Urbe-plakettet.

Zenta
díszülés
Áder János
Aleksandar Vučić
Pásztor István

Most

14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.