Ugrás a tartalomra

Donald Trump: új stratégia szükséges Iránnal kapcsolatban

2017.10.13
20:58
Forrás
MTI
Donald Trump amerikai elnök pénteki nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy új stratégia szükséges az Egyesült Államok Iránnal kapcsolatos politikájában.

Az új stratégia elemei között említette Trump további szankciók életbe léptetését Irán ellen "a terrorizmus támogatásának megakadályozása" céljából. Hangsúlyozta az iráni atomfegyver létrehozása megakadályozásának szükségességét.

 Ugyancsak az új srtatégia részeként említette, hogy fel kell lépni a szomszédaikat és a globális kereskedelmet, valamint a nemzetközi hajózási utakat veszélyeztető rezsimek ellen.

Donald Trump hangsúlyozta: amennyiben a kongresszus nem cselekszik, a Fehér Ház felmondja az Iránnal kötött többhatalmi atomalkut. A kongresszusnak 60 napja van a cselekvésre. Az elnök mindenekelőtt az új szankciók bevezetésének szükségességére utalt.

Izrael üdvözölte Donald Trump döntését. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénteken még a szombati ünnepnap kezdete előtt rögzített, és a youtube-ra feltöltött videóüzenetében azt mondta, hogy Trump lehetőséget teremtett egy rossz egyezmény kijavítására, az iráni agresszió visszaszorítására, valamint arra, hogy szembe lehessen szállni a terrorizmus támogatásának bűncselekményével. Az izraeli miniszterelnök más vezetőket is az amerikai lépés támogatására szólított fel.

Ezzel ellentétben Federica Mogherini hangsúlyozta: egyetlen ország, még az Egyesült Államok sem mondhatja fel az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodást.

Európai Unió  kül- és biztonságpolitikai főképviselője arra utalt, hogy a nemzetközi közösség 12 éven át tartó egyeztető tárgyalásokat követően két évvel ezelőtt írta alá a nukleáris megállapodást.
A dokumentum tehát nem egy kétoldalú megállapodás eredménye, ezért az egyetlen országhoz sem kötődik kizárólagosan. Ez azt jelenti, hogy egyetlen ország sem szüntetheti azt meg egyoldalúan - húzta alá Mogherini Donald Trump amerikai elnök beszédére reagálva.

 

Donald Trump
Federica Mogherini
Benjamin Netanjahu
Irán

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.