Ugrás a tartalomra

Dr. Bagi Boján: Aki úgy látja, Szabadka jobbat érdemel, karikázza be a négyest

2020.05.30
09:49
2020.05.30
10:24
Forrás
Pannon RTV
„Az üzenetünk egyszerű: aki meg volt elégedve a mostani polgármesterrel, szavazzon erre a polgármesterre. Aki úgy látja, hogy Szabadka jobbat érdemel, szavazzon a VMSZ-re.”

Dr. Bagi Boján, tartományi parlamenti képviselő (VMSZ) a Közügyek vendégeként beszélt a Vajdasági Magyar Szövetség választási programjáról, Dr. Pásztor Bálintról, a szabadkai polgármesterjelöltről és az egészségügyi ellátásról is: „Amikor egyáltalán az egészségügyi ellátásról beszélünk és a falvakról, akkor itt a Vajdasági Magyar Szövetségnek mindig érvényesül az az alapelve, hogy mindenkinek szeretnénk egyforma, vagyis legalább közelítőleg egyforma ellátást biztosítani. És ahogy említette, Csantavéren nemrég olyan helyzet volt, még ma is az van, és reméljük, hogy már hétfőtől nem így lesz, hogy nincsen éjjeli ügyelet, és mivel nincsen éjjeli ügyelet, nyolcezer ember megfelelő ellátás nélkül maradt, ez számunkra nem állapot, ezt mi nem tudjuk elfogadni. Azért, mert azt gondoljuk, hogy attól, hogy valaki Csantavéren, Tavankúton, Bajnokon, vagy bárhol máshol városon kívül él, nem kell, hogy hátrányos helyzetben legyen. Nem vagyok benne biztos, hogy minden politikai pártnak ilyen megközelítése van, és szerintem mi mindig, és most is, a Vajdasági Magyar Szövetség megtesz mindent annak érdekében, hogy ezt az egyenrangúságot, meg az egyforma feltételeket biztosító intézkedéseket bevezesse, vagyis támogassa. Remélem, hogy Tavankúton most az egészségügyi ellátás olyan, hogy az ambulancia dolgozik, van megfelelő napi ellátásuk az embereknek, éjszaka pedig a Szabadkáról a mentőszolgálat fedi az éjszakai ügyeleteket.”

Dr. Bagi Boján hozzátette, az egészségügyi ellátás szempontjából sokkal fontosabb a minőség, mint az orvos személye: „Ez egy olyan állapot, hogy sajnos az orvosok, akik jönnek, persze, hogy szeretnék váltani mindig a munkahelyüket azért, mert szeretnek előrehaladni, továbbképzésre menni, szakosításokra indulnak. Úgyhogy egyszerűen ezt nem tudjuk úgy kezelni, hogy valakit lekötünk egy munkahelyre élete végéig, azért mert akkor ilyen módon valójában senki nem tudna fejlődni. Szerintem nem az a fontos, hogy ki látja el a betegeket, hanem milyen minőséget tud nyújtani, és a minőség egy részét a megfelelő logisztika biztosítja.”

A képviselő kiemelte, a Vajdasági Magyar Szövetségnek mindig megvan a terve, mindig megvan a programja: „Amikor ezekről a dolgokról beszélek, akkor mindig plasztikusan, vagyis képletesen szoktam beszélni, úgyhogy szeretném így megközelíteni ezeket a dolgokat. Ha megnézünk két települést, mondjuk Bajmokot és Pacsért, amely hét kilométer választ el egymástól. Két különböző községhez tartoznak. Két különböző önkormányzati hatalom van. Valójában Topolyán a Vajdasági Magyar Szövetség tartja és reméljük, és biztosak vagyunk benne, hogy a jövőben is a Vajdasági Magyar Szövetség fog az önkormányzat élén lenni. Bajmok Szabadkához tartozik, itt a Szerb Haladó Párt az, amely a többséget teszi ki. És ha megnézzük, az utóbbi 4 évben milyen fejlesztések voltak Bajmokon és Pacséron, nem összehasonlíthatóak a dolgok. Pacséron, ahol 3000 lakos van, fürdőjük van, gyógyvizes fürdőjük, egy turisztikai hely lettek, oda lett figyelve sok apró dologra. Továbbmegyünk Bácskossuthfalvára, ott van a REKI, ott van a rekreációs központ, amely újra lett építve, bele lettek fektetve dolgok, anyagi erők, és nagyon fontos, hogy az emberek tudják, hogy az nélkül nincsen meglátásunk, hogy mit szeretnénk a jövőben csinálni, hanem ad hoc hozunk döntéseket, nem tudunk jó és megfelelő lépéseket tenni. A Vajdasági Magyar Szövetségnek mindig megvan a terve, mindig megvan a programja és programmal szokott kampányolni, ahogy ez most is történik.”

Dr. Bagi Boján a falvak élhetőbbé tételének fontosságát is kiemelte: „Az emberek, akik falun élnek, nem különböznek semmiben, az ő igényeik nem különböznek semmiben a városban élő emberekhez képest. Az alapvető dolgokat először onnan kell kezdeni, hogy megfelelő infrastruktúrát kell biztosítani. Bajmokon például szennyvízhálózathoz le vannak téve a csövek, de nincsen megcsinálva a tisztító, és erre a tisztítóra már több éve várunk, és szerintem ez lesz az egyik olyan projektünk, amit, ha a jövőben a Vajdasági Magyar Szövetség város szintjén olyan pozícióba jut, és biztos vagyok benne, hogy most olyan esélyünk van, hogy polgármestert adjunk, akkor olyan helyzetbe fogjuk hozni Bajmokot, hogy a szennyvíztisztítót elkezdjük építeni, és reméljük, négy év alatt be is fejezzük.”

A tartományi képviselő kitért a balkanizáció témájára is, amelyről már Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ szabadkai listavezetője, szabadkai polgármesterjelölt is beszélt: „Igaz, a Vajdasági Magyar Szövetség magyar politikai párt, és persze, hogy mindig először is a magyar közösség érdekeit támogatja, de egyszerűen a mi érdekeink nem mások, mint a mellettünk élő embereké, akik más nyelven beszélnek. És ez az a balkanizáció, amiről Dr. Pásztor Bálint beszélt is, aki azt mondta, hogy mi nem szeretnénk a balkanizáció útján menni, hanem szeretnénk közép-európai várost. Amikor a közép-európai városról beszélünk, akkor nemcsak Szabadkáról, hanem a falvakról is beszélünk. Az alapja a közép-európaiságnak az a kommunikáció, a párbeszéd és nem az erőből politizálás és ez az, ami különbséget tesz a balkanizáció és a közép-európai város között.”

Szabadkán éles küzdelem várható a polgármesteri posztért. Dr. Bagi Boján elmondta, a Vajdasági Magyar Szövetségnek jó a viszonya Szerb Haladó Párttal, és a választások után is együttműködnek majd. A képviselő kiemelte: „A Szerb Haladó Párttal nekünk jó a viszonyunk. Mi tisztában vagyunk azzal, hogy a választások után együtt kell és fogunk működni, mert ők a partnereink, eddig is partnereink voltak, utána is partnereink lesznek, és mi nem szeretnénk olyan mély, véres sebeket egymáson csinálni, amelyből később gondok lennének, míg be nem hegesednek, de a mi üzenetünk nagyon egyszerű. Az, aki meg volt elégedve a mostani polgármesternek a munkájával, nyugodtan szavazzon erre a polgármesterre. Az, aki úgy látja, hogy Szabadka mást érdemel, mást érdemel és jobb lenne másmilyen álláspontokat képviselni, akkor szavazzon a Vajdasági Magyar Szövetségre, karikázza be a négyest, és akkor biztos vagyok benne, hogy ha négy év múlva találkozunk, akkor már nem lesz dilemma, hogy ki lesz a polgármester.”

Dr. Bagi Boján
Választások 2020
Vajdasági Magyar Szövetség
Tavankút
Csantavér

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.