Ugrás a tartalomra
Szerbiai RTV

Dr. Pásztor Bálint: A kisebbségi nyelvhasználat nem szenvedhet kárt

2021.09.13
14:33
2021.09.13
15:53
Forrás
Pannon RTV
A szerb népnek joga van a nyelvét és az írásmódját úgy használni, ahogy csak akarja, de a kisebbségi nyelvhasználat nem szenvedhet kárt - mondta felszólalásában Dr. Pásztor Bálint a parlament mai ülésén.

A szerb nyelv közéletben történő használatáról és a cirill írásmód megóvásáról szóló törvényről vitáznak a belgrádi parlamentben a köztársasági képviselők. Az előterjesztő szerint fontos, hogy Szerbia a szerb történelmi és kulturális értékeket a 21. században is megőrizze. A Vajdasági Magyar Szövetség három módosító indítványt nyújtott be a javaslatra.

Szerbiai RTV

A köztársasági, a tartományi és önkormányzati szervek, a közvállalatok és közszolgálatok számára eddig is kötelező volt Szerbiában a cirill írásmód használata. Az új törvényjavaslat szerint a jövőben azoknak a gazdasági társaságoknak és más szervezeteknek is az lesz, amelyek többségi tulajdonosa az állam – mondta Maja Gojković a parlament mai ülésén. Szerbia művelődési minisztere kiemelte: „A javaslat, hogy a szerb nyelv és a cirill írásmód, mint nemzeti írásmód használata a felsorolt alanyok esetében az ügyvitel, a cégnév, a név, a székhely kiírásánál,  a tevékenység meghatározásánál, az áruk és szolgáltatások nevének feltüntetésekor, a használati utasítások, a termékek és szolgáltatások, a jótállási feltételek, az ajánlatok leírásánál, valamint a számlák és az igazolások esetében lesz kötelező.”

Szerbiai RTV

A szerb népnek joga van a nyelvét és az írásmódját úgy használni, ahogy csak akarja, de a kisebbségi nyelvhasználat nem szenvedhet kárt - mondta felszólalásában Dr. Pásztor Bálint. A Vajdasági Magyar Szövetség három módosítási indítványt nyújtott be a javaslatra.

„Fontosnak tartottuk, hogy már a törvényjavaslat első bekezdésében szerepeljen, hogy az egész, amit ez a törvény szabályozni fog nincs hatással a nemzeti kisebbségek hivatalos nyelvhasználatára és íráshasználatára. Amint már mondtam, ez magából az alkotmányból ered, a nemzeti kisebbségek jogait biztosító törvényből és a hivatalos nyelv- és írásmód használatról szóló törvényből.”

Szerbiai RTV

A második indítvány arra vonatkozik, hogy az esetleges adókedvezményeket ne csak a cirill írásmódot használó cégek vehessék igénybe, hanem a nemzeti kisebbségek nyelvét és írásmódját használó gazdasági társaságok is, a harmadik pedig azt teszi lehetővé, hogy a nemzeti kisebbségek rendezvényeinek logója anyanyelvű lehessen.

Dr. Pásztor Bálint
Maja Gojković
cirill írásmód

Most

16:53, Frissítve: 17:02

Holnap kezdődik a Sziget - 103 országból jönnek bulizni

Holnap kezdődik a Sziget fesztivál Magyarországon. A két legdrágább fellépő Justin Bieber és Dua Lipa, a nagyszínpados sztárelőadókra fordított költségvetés nagyságrendileg több millió euró - mondta a rendezvény főszervezője.
15:19, Frissítve: 15:26

Kézműves tábor Magyarkanizsán

Szünidei kézműves programot szervezett a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény az általános iskolás gyerekek számára, a magyar kormány támogatásával.

Népszerű