Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Dr. Pásztor Bálint: Sikerült megoldást találni a kultúráról és a nemzeti tanácsokról szóló törvény összehangolására

2023.03.25
12:17
2023.03.25
18:33
Forrás
Politika.rs
A jövőben minden olyan nemzeti tanácsnak lehet majd képviselője azon kulturális intézmény igazgatóbizottságában, amelyet az adott nemzeti közösség kiemelt jelentőségű intézménynek nyilvánított - nyilatkozta dr. Pásztor Bálint a Politika napilapnak.

Sikerült ugyanis megoldást találni a kultúráról szóló törvény és a nemzeti kisebbségi tanácsokról szóló törvény közötti eltérésre - tette hozzá a VMSZ alelnöke, aki a témával kapcsolatban korábban Maja Gojković szerb művelődési miniszterrel is egyeztetett. A nemzeti tanácsokról szóló törvény szerint minden nemzeti tanácsnak joga van igazgatósági tagot delegálni, kinevezni, míg a kulturális törvény szerint a nemzeti tanácsoknak együttesen kell egy tagot biztosítaniuk. Szorgalmazzuk, hogy minden nemzeti kisebbségnek legyen lehetősége igazgatósági tagot kinevezni, hogy az intézmény minden olyan nemzeti közösség érdekeit képviselje, amelyek számára az intézmény kiemelt jelentőséggel bír – fogalmazott Pásztor. A kultúráról szóló törvény egy cikkének módosítására lesz majd szükség, ami heteken belül megvalósulhat - tette hozzá a VMSZ alelnöke.

Dr. Pásztor Bálint
kultúráról szóló törvény
nemzeti tanácsokról szóló törvény

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.