Ugrás a tartalomra

Dr. Pásztor Bálint: Sikerült megoldást találni a kultúráról és a nemzeti tanácsokról szóló törvény összehangolására

2023.03.25
12:17
2023.03.25
18:33
Forrás
Politika.rs
A jövőben minden olyan nemzeti tanácsnak lehet majd képviselője azon kulturális intézmény igazgatóbizottságában, amelyet az adott nemzeti közösség kiemelt jelentőségű intézménynek nyilvánított - nyilatkozta dr. Pásztor Bálint a Politika napilapnak.

Sikerült ugyanis megoldást találni a kultúráról szóló törvény és a nemzeti kisebbségi tanácsokról szóló törvény közötti eltérésre - tette hozzá a VMSZ alelnöke, aki a témával kapcsolatban korábban Maja Gojković szerb művelődési miniszterrel is egyeztetett. A nemzeti tanácsokról szóló törvény szerint minden nemzeti tanácsnak joga van igazgatósági tagot delegálni, kinevezni, míg a kulturális törvény szerint a nemzeti tanácsoknak együttesen kell egy tagot biztosítaniuk. Szorgalmazzuk, hogy minden nemzeti kisebbségnek legyen lehetősége igazgatósági tagot kinevezni, hogy az intézmény minden olyan nemzeti közösség érdekeit képviselje, amelyek számára az intézmény kiemelt jelentőséggel bír – fogalmazott Pásztor. A kultúráról szóló törvény egy cikkének módosítására lesz majd szükség, ami heteken belül megvalósulhat - tette hozzá a VMSZ alelnöke.

Dr. Pásztor Bálint
kultúráról szóló törvény
nemzeti tanácsokról szóló törvény

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.