Ugrás a tartalomra

Dr. Pásztor Bálint: Sikerült megoldást találni a kultúráról és a nemzeti tanácsokról szóló törvény összehangolására

2023.03.25
12:17
2023.03.25
18:33
Forrás
Politika.rs
A jövőben minden olyan nemzeti tanácsnak lehet majd képviselője azon kulturális intézmény igazgatóbizottságában, amelyet az adott nemzeti közösség kiemelt jelentőségű intézménynek nyilvánított - nyilatkozta dr. Pásztor Bálint a Politika napilapnak.

Sikerült ugyanis megoldást találni a kultúráról szóló törvény és a nemzeti kisebbségi tanácsokról szóló törvény közötti eltérésre - tette hozzá a VMSZ alelnöke, aki a témával kapcsolatban korábban Maja Gojković szerb művelődési miniszterrel is egyeztetett. A nemzeti tanácsokról szóló törvény szerint minden nemzeti tanácsnak joga van igazgatósági tagot delegálni, kinevezni, míg a kulturális törvény szerint a nemzeti tanácsoknak együttesen kell egy tagot biztosítaniuk. Szorgalmazzuk, hogy minden nemzeti kisebbségnek legyen lehetősége igazgatósági tagot kinevezni, hogy az intézmény minden olyan nemzeti közösség érdekeit képviselje, amelyek számára az intézmény kiemelt jelentőséggel bír – fogalmazott Pásztor. A kultúráról szóló törvény egy cikkének módosítására lesz majd szükség, ami heteken belül megvalósulhat - tette hozzá a VMSZ alelnöke.

Dr. Pásztor Bálint
kultúráról szóló törvény
nemzeti tanácsokról szóló törvény

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:29, Frissítve: 20:24

Rekordturizmus

Az a 2 millió 100 ezer turista, aki az elmúlt évben Szerbiába látogatott egy érdekes és elsősorban biztonságos országba érkezett - mondta Belgrádban Aleksandar Vučić.
19:01, Frissítve: 20:04

Dragan Đilas Szabadkán ünnepelt

Elégedett a Szerbia az erőszak ellen tömörülés december 17-i választási eredményeivel Dragan Đilas. A Szabadság és Igazságosság Pártja elnöke a szabadkai városi szervezet harmadik születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vett részt.
18:11, Frissítve: 20:07

Aranytollakkal ékeskedhetnek

Aranytoll kitüntetéssel díjaztak újságírókat a Vajdasági Televízió új épületében. A 2021-es és '22-es év legjobbjai vehették át a plaketteket.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.