Ugrás a tartalomra

Đurić: A koszovói szerbeknek jogukban áll megalakítani a Szerb Községek Közösségét

2018.03.29
16:37
2018.03.29
17:19
Forrás
FoNet, Tanjug
Putyin támogatja Szerbiát a koszovói kérdésben. Lehetséges Oroszország esetleges beavatkozása az ügyben?

A Szerb Községek Közösségének mihamarabbi megalakítását szorgalmazza Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője, aki néhány nappal ezelőtt áldozata volt a Koszovón történt incidensnek. A politikus elmondta, Szerbia a békés megoldáson dolgozik. Ezzel szemben egyes amerikai hírügynökségek szerint a helyzet korántsem ilyen egyszerű, mivel Oroszország napi szinten követi a koszovói eseményeket.

A Koszovón élő szerbeknek joguk van megalakítani a Szerb Községek Közösségét, amit Szerbia teljes mértékben támogat - nyilatkozta Marko Đurić, akit pár nappal ezelőtt deportáltak Koszovó területéről. A szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője kiemelte, Szerbia a békés megoldáson dolgozik. „Szerbia a béke mellett kötelezte el magát. Szerbia békét akar. Szerbia őrzi és őrizte a békét. Ezért is támogatjuk a koszovói szerbek képviselőinek azon döntését és akaratát, hogy megalakítsák a Szerb Községek Közösségét, amely az ő joguk a brüsszeli megállapodás, a hazai és az érvényben lévő nemzetközi jog alapján.”

A koszovói incidenst követően Aleksandar Vučić szerb államfő telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyinnal. Az orosz államfő teljes támogatásáról biztosította szerb kollégáját és elítélte az albánok akcióját. Nenad Popović szerb tárca nélküli miniszter szerint Putyin üzenete nem csak a koszovói félnek szólt. „Nagyon fontos, hogy az üzenet a nemzetközi közösség egyes tagjaira is irányul, akik nyomással, zsarolással és feltételekkel akarják Szerbiát rávenni arra, hogy megtegye azt, amit Szerbia sohasem fog megtenni. Szerbia sohasem fogja elismerni Koszovót és sohasem fogja megengedni, hogy Koszovó az Egyesült Nemzetek Szervezetének tagja legyen.”

Egyes amerikai hírügynökségek szerint Oroszország esetleges beavatkozása tovább bonyolíthatja a koszovói helyzet békés megoldását. Ezeket a feltételezéseket Aleksandar Vučić Vlagyimir Putyinnal folytatott telefonbeszélgetése utáni mondataira alapozzák, amikor is a szerb államfő úgy fogalmazott, hogy Szerbia Oroszország legnagyobb és legjelentősebb segítségére számíthat.

 

Marko Djuric
Koszovó

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.